Přihlásit

Budoucí myslivci zápolili se zkouškami (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prusinovice
Necelé tři desítky adeptů z Kroměřížska a Přerovska absolvovaly v Prusinovicích během soboty myslivecké zkoušky. Předcházela jim roční praxe ve vybraných sdruženích, při níž čekatelé dokazovali, jak jsou schopni zabezpečit život zvěře. Součástí sobotního testování bylo sedm předmětů, v nichž budoucí ochránci dokazovali své všeobecné znalosti o přírodě. "Museli odpovídat na otázky ze zoologie, biologie či historie myslivosti. Někteří bývají hodně nervózní, takže si nemohou na některé věci vzpomenout, což je pochopitelné. Musejí ale ovládat základní věci," podotkl předseda Okresního mysliveckého spolku Kroměříž Jindřich Klíma. Součástí zkoušek byla mimo jiné také teorie z oblasti práva či ochrany a péče o zvěř nebo střelectví. Právě to dělalo největší starosti osmadvacetiletému Zdeňku Chytilovi z Tučap. "K němu mám asi ze všech těch předmětů nejdál. Je pro mě totiž docela problém zorientovat se v různých nábojích," přiznal Chytil, kterého k myslivosti přivedl už jeho dědeček.

Základy ho naučil dědeček

"Pak jsem se začal s kluky z dědiny účastnit různých akcí a bavilo mě to. Teď už je to pro mě velká záliba, která se bude časem určitě ještě více prohlubovat. Rád bych si pořídil ještě psa," těší se budoucí myslivec. Ze sobotních zkoušek si nakonec odneslo kladné vysvědčení šestadvacet adeptů, tři však budou muset své znalosti dokazovat ještě jednou. "Mají možnost zopakovat si jeden neúspěšný předmět do čtrnácti dnů, kdy se koná náhradní termín," dodal předseda mysliveckého spolku. Více informací a také video z mysliveckých zkoušek najdete na webu: www.kromerizsky.denik.cz

Foto - UKAŽ CO UMÍŠ. Uchazeči dokazovali zkušebním komisařům, co se za rok naučili z teorie i praxe. Museli mimo jiné rozpoznávat náboje, nebo třeba jednotlivá paroží.

Foto - Deník/Veronika Klímová

VERONIKA KLÍMOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.