Přihlásit

Pes pokousal tříletou dívku (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Varnsdorf
Utratit útočného psa, to požadují rodiče tříleté Markéty Hofmanové z Varnsdorfu. Kříženec pittbula totiž v neděli napadl jejich dceru a pokousal ji v obličeji. Není to poprvé, co tento pes na dítě zaútočil. Zhruba před dvěma lety pokousal jiné dítě. Tehdy z toho měl majitel psa jen nepříjemnosti v rodině, protože dítě bylo jeho příbuzným. Také starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser je pro, aby majitel psa nechal utratit. "Manželka je ředitelkou místní mateřské školy a chodit s dětmi okolo domu, kde majitel se psem žije, se bojí. Nikdy, nikdo neví, kudy uteče a zaútočí," uvedl Zoser. Malá Markéta teď musí podstupovat bolestivá vyšetření a místo her tráví dny v českolipské nemocnici "Včera ráno jsem mluvila s lékařem a ten mi řekl, že Markétka je na tom lépe, ale vzhledem k tomu, že má velké otoky obličeje a musí brát antibiotika, nechají si ji v nemocnici ještě jeden až dva dny," řekla maminka dívenky Kristýna Hofmanová. Dodala, že dcerka je po psychické stránce v pořádku, ale ona, že to snáší velmi špatně. Stále si nedovede vysvětlit, proč pes zaútočil. "Dcera si bratrem Vojtou si hrála v parku, pes celou dobu ležel opodál," řekla Kristýna Hofmanová. Pes zaútočil až v okamžiku, kdy se rozhodla dát dětem svačinu. "Vzala dcerku do náruče a za zády uslyšela vrčení psa. Jak se tam objevil, kdy vstal ze svého místa, si nedokáže vybavit. Pes se jí zakousl do ruky, ale ochránila ji silná bunda. Pak se vrhl na malou Markétku, kterou matka stále držela v náruči. Matka se ho snažila odehnat, pamatuje si, že křičela na manžela, který pracoval opodál. "Jak jsem uslyšel manželku křičet, rozběhl jsem se k ní. Po cestě jsem popadl kladívko, kterým jsem psa uhodil. Ten se okamžitě stáhl a utekl," uvedl Karel Hofman. Dodal, že ani on si útok psa nedokáže vysvětlit. Podle něj by chování psa ještě chápal, kdyby Markéta na psa útočila nebo ho zlobila, ale děti si psa vůbec nevšímaly. Následky události jsou podle manželů především chybou majitele psa. Ten měl zabezpečit to, aby zvíře nepobíhalo po veřejném prostranství. Po útoku se majitel psa Adam Jelenčák rodičům omlouval. "Bylo znát, že mu to je líto, ale co je nám to platné, když dcera bude mít jizvy do konce života. Raději si měl psa ohlídat a řádně vychovat. K ničemu takovému by pak nemuselo dojít," rozčilovali se manželé Hofmanovi. Na Jelenčáka podali trestní oznámení. "Případem se zabýváme, majitel psa může být obviněn z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti," uvedl děčínský policejní mluvčí Ladislav Cvik. Dodal, že psa, který je očkovaný proti vzteklině, už prohlédl veterinář. Někteří lidé míní, že by se chov psů měl regulovat.

Patří mezi ně i poslankyně parlamentu Věra Jakubková ze Strany zelených. "Sbírám o problému informace a zřejmě po jednání Sněmovny po Velikonocích se začnu věcí více zabývat," řekla Jakubková. Vysvětlila, že už loni ji kontaktovalo několik lidí se zájmem změnit současný stav zákonné úpravy chovu psů, zejména bojových plemen. Jakubková uvedla, že současný český právní řád řeší situaci až tehdy, kdy pes napadne či pokouše člověka. V zemích EU jsou podle ní v platnosti zákony, které jsou v těchto případech velmi tvrdé až represivní. Kynologové však pojem bojové plemeno neznají, Shodují se, že to, jak se pes chová, záleží především na jeho výchově. "Nechceme na naštěstí vydělat peníze. Chceme pouze od majitele uhradit náklady spojené s léčbou a naší hlavní podmínkou je utracení psa, " shodli se manželé. V odpoledních hodinách se starostovi Josefu Zoserovi podařilo majitele psa zastihnout, ten řekl, že čeká na další veterinární vyšetření psa, ale zatím neví, jaké další kroky podnikne. "Adam Jelenčák není podle mého názoru rozhodnut psa utratit. Řekl mi, že se ale bojí dalšího útoku zvířete," řekl starosta Zoser. Dodal, že on sám by psa předal do rukou odborníka, který se těmito plemeny zabývá nebo by psa nechal raději utratit. "Pittbul v rukou nezkušeného chovatele je časovaná bomba," vysvětlila vedoucí děčínského útulku Evelína Jahelková. Dodala, že šance na umístění a převýchovu zvířete určitě je. "Pokud pes jednou zaútočil, je zvýšené riziko dalších napadení. Pokud by se zvířete ujal odborník, je šance na jeho převýchovu, ale pokud zůstane u stávajícího majitele, bude si pes opět dělat co chce a dalšímu útoku nikdo nezabrání," doplnila Jahelková. Utracení zvířete považuje až za poslední možné řešení.

Foto - Skoro tříletá Markéta Hofmanová bude mít po útoku psa jizvy v obličeji celý život.
Foto - Kristýna Hofmanová

ALICE KLAUBENSCHALKOVÁ, MICHAELA HLINKOVÁ

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.