Přihlásit

Březí srna skončila v nastraženém oku (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté pátrají po pytlákovi, který ulovil o víkendu březí srnu do nastraženého oka. Myslivci zaznamenávají obdobné případy, kdy pytláci loví tímto způsobem znovu po několika desítkách let. Obvyklé to bylo v době hospodářských krizí a také v období druhé světové války.
 "Dosud neznámý pytlák ulovil v lese u Klášterce na Prachaticku březí srnu zvlášť zavrženíhodným způsobem, a sice v době hájení do nastraženého oka. Na místě jí vyvrhl a poté odcizil," sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jaroslav Beran. Pokud policisté pytláka dopadnou, bude mu hrozit až pět let vězení.
 Předseda komise pro ochranu zvěře a přírody na Českobudějovicku Oldřich Tripes Právu řekl, že pytlák v podstatě zabíjel třikrát. "Srny mají zpravidla dvě mláďata," vysvětlil Tripes. Dále poznamenal, že pytláci obvykle do nastražených ok neloví.
 "Dělávali to za hospodářských krizí a hlavně v období druhé světové války. Jednalo se o lidi ze slabých sociálních vrstev, kteří chtěli hlavně zvěřinu. Nyní se však s něčím podobným setkávám už podruhé. Nastražené oko nalezl nedávno mladý myslivec na Českobudějovicku," upozornil Tripes.
 Dále uvedl, že pytlačení do nastražených ok je obzvláště kruté, protože zvěř v oku umírá déle a nesmírně trpí. "V současné době je daleko častější, že pytláci loví spíše pro zábavu, nebo pro své restaurace. Vyjíždějí do lesů i za tmy a mají speciálně upravené vozy i zbraně. Myslím, že několikaleté vězení je často na místě," uzavřel Tripes.

Regionální mutace Právo - jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.