Přihlásit

Poslanci nedovolili psům zakusovat se do lišek (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak říká ministr vnitra Ivan Langer, poslanci včera "zabili bobra, aby zachránili strom".

Samotné norování do zákona loni vložil poslanec ODS Jaroslav Klein. Sám je 33 let myslivcem a nelíbilo se mu, že psi jsou špatně vycvičeni pro lov, když se do lišek nemohou při tréninku zahryzávat.

Norování už poslanci v prosinci dovolili. Pak se ale na obranu lišek postavil Senát a nakonec i prezident Václav Klaus. Koncem února zákon vetoval a bylo to vůbec poprvé, co se takto postavil vládě Mirka Topolánka.

Slib nepomohl

Klaus v odůvodnění napsal, že dostal těsně před podpisem zákona odmítavé reakce od občanů a různých spolků na tzv. kontaktní norování. Prý se o celé věci nevedla dostatečná společenská debata, a proto zákon vrací.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič se ale včera, těsně před hlasováním, mocně snažil poslance přesvědčit, ať celý zákon kvůli liškám neházejí pod stůl.

"Tento zákon přináší desítky - přesné číslo je 187, paragrafů. Jsou to desítky změn ve prospěch ochrany zvířat. Především se jedná o přepravu zvířat. Já myslím, že všichni známe takové ty šílené obrázky o tom, jak zvířata trpí při přepravě. Zavádí se zcela nově ochrana zraněných volně žijících zvířat a upravuje se nově činnost záchranných stanic ...," upozorňoval sněmovnu ministr Gandalovič a žádal, ať se vzepře prezidentovi. Dokonce poslancům slíbil, že když zákon podpoří, okamžitě sám předloží novelu zákona, která opět nařídí myslivecký výcvik zvířat v noře jen s pevnou mřížkou mezi psem a liškou.

Myslivci trpí na posedech

Sněmovnu ale nakonec ovládla neobvyklá snaha ochránit lovené lišky. Je to docela překvapivé, mocná myslivecká lobby dosud neutrpěla tak velkou porážku.

Proti Klausovu vetu se nakonec postavilo jen 86 místo potřebných 101 poslanců.

Ministr Gandalovič po své prohře jen suše konstatoval, že teď začne jeho úřad připravovat celý zákon o ochraně zvířat znovu. Už proto, že si ho žádá Evropská unie.

A přímo před jednacím sálem sněmovny pak také postával zklamaný jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka. Ještě před hlasováním rozesílal poslancům fotografie psů potrhaných liškami a jezevci. Podle myslivců je to důsledek toho, že se jejich psi nedostanou při výcviku v noře až k lišce.

A potřebují vůbec myslivci norování, aby snižovali stavy lišek? "Je pravda, že stoupá počet odlovených lišek, i když klesá počet lovů norováním. Ale myslivci jsou takhle odsouzeni k tomu, že musí sedět na posedu a čekat, až se nějaká liška objeví," postěžoval si za myslivce jejich jednatel Kostečka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.