Přihlásit

Kontaktní norování v Česku nebude možné (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Poslanci nepřehlasovali prezidentovo veto zákona o ochraně zvířat. Znamená to mimo jiné, že nebude možné takzvané kontaktní norování, tedy že při výcviku loveckých psů se k sobě norník a liška nedostanou, a nemůže tak dojít k jejich zranění.

Autor
Ochránci zvířat slaví. Při výcviku bude i dál oddělovat psa a lišku mřížka. Zvířata se tak do sebe nebudou moci zakousnout.

Alice Oppová, ochránkyně zvířat:
Ta liška cvičná je používána opakovaně až do úplného roztrhání. To zvíře žije jenom pro utrpení. Čeká ji smrt.

Jaroslav Kostečka, tajemník Českomoravské myslivecké jednoty:
Ještě jsem nezažil při zkouškách z norování, že by došlo k usmrcení této lišky. A kdo to říká, tak nikdy na těchto zkouškách nebyl.

Autor
Spory o kontaktní norování se v parlamentu vedou od roku 1989. Projednávání zákona provázela ostrá debata i tentokrát. Senát novelu vrátil poslancům právě kvůli kontaktnímu norování. Sněmovna ho pak drtivě přehlasovala.

Ladislav Skopal (ČSSD), poslanec (natočeno 5.2.2008):
Účel tohoto zákona není jakkoliv týrat zvířata, ale v podstatě vychovat psa pro jeho účel.

Přemysl Rabas (SZ), poslanec (natočeno 5.2.2008):
Tady ten závěr znamená, že se v ochraně zvířat vracíme spíš zpátky do středověku, než že bysme pokročili dopředu.

Autor
Po prezidentském vetu už zvedlo ruku překvapivě jenom 86 poslanců a norma neprošla. Přitom ještě na začátku února získala 142 hlasů. Zákon se ale netýkal jen norování. Byla v něm řada dalších ustanovení, která po Česku požaduje Evropská unie. I proto ministr zemědělství poslance znovu žádal, aby zákon přijali. Návrh ukládal větší povinnosti lidem, kteří provozují útulky pro zvířata nebo je převážejí.

Petr Gandalovič (ODS), ministr zemědělství:
Já se osobně budu snažit, aby do sněmovny co nejdříve připutoval takový návrh, který nebude obsahovat tu spornou část.

Autor
Podle ochránců zvířat by se navíc Česko mohlo dostat do rozporu s Evropskou dohodou o ochraně zvířat v zájmových chovech. Myslivecká jednota zvažuje, že si právě na tuto dohodu bude stěžovat ve Štrasburku. Myslivci tvrdí, že nemůžou psa pořádně vycvičit.

Jaroslav Kostečka, tajemník Českomoravské myslivecké jednoty:
Dochází k týrání a vlastně k usmrcování našich psů, protože nemohou být dostatečně připraveni na to, co je v praxi čeká.

Autor
Podle všeho se tak tohle téma do parlamentu znovu za čas vrátí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.