Přihlásit

Myslivecké spolky se postupně omlazují (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňsko
Zájem o myslivost na Plzeňsku je v průběhu několika posledních let neměnný. Každý půlrok se zhruba 20 až 25 adeptů oficiálně zařadí mezi myslivce.
Tak tomu bylo i o uplynulém víkendu. Zkoušky z myslivosti (dříve se uvádělo zkoušky o první lovecký lístek, pozn. aut.) skládalo v Plzni v sobotu a neděli celkem třicet adeptů z okresů Plzeň-sever, Plzeň-město a Plzeň-jih. Dvacet jich odešlo s úsměvem na tváři.
Mezi nimi byli i Vlastimil Hlavatý ml., Pavel Sýkora a Jaroslav Rada ml. - adepti z Bezvěrova. Jejich patroni Jaroslav Rada st. a Ladislav Osvald z mysliveckého spolku Tetřívek Bezvěrov měli z jejich úspěchu skutečnou radost. "Naši adepti byli výborně připraveni, což prokázali," vysvětluje Osvald jejich úspěch. "Zkoušky skládali pod naším přísným dohledem," zdůraznil Osvald s úsměvem na tváři. Rovněž poznamenal, že byl spokojen s prací zkušební komise, které prý patří veliký dík.
Ladislav Osvald je mimo jiné rád, že budou budou moci rozšířit řady jejich spolku. "Na sobotní výroční schůzi budeme projednávat i jejich přijetí do Tetřívku," sdělil Osvald, který by si velice přál, aby všichni adepti dodržovali zákon a práva myslivosti s úctou k myslivecké tradici. Pro mladé myslivce znamená úspěšné vykonání zkoušky mnoho. "Samozřejmě jsem velice rád, že jsem myslivecké zkoušky složil. Je to čest," řekl Vlastimil Hlavatý ml., který se na zkoušky pilně připravoval po celý rok.
Josef Hlaváč, jednatel Okresního mysliveckého spolku Plzeň, sdělil Deníku, jak zkouška vypadá. "Skládá se z celkem sedmi předmětů, a to historie, zoologie, péče o zvěř, lovectví, kynologie, právních předpisů a střelectví. Zoologie se probírá ryze z pohledu mysliveckého. V lovectví se adepti seznámí především s dobami lovu zvěře, tedy kdy je a není co zakázané lovit. Ve střelectví musí adept prokázat svou znalost zbraní. Někomu možná mohou dělat problémy právní předpisy, které nejsou nejjednodušší, ale samozřejmě je vše indiviuální," vysvětlil Hlaváč.
Jak se vůbec stát myslivcem? "Je třeba se přihlásit do kurzu, který zahrnuje 80 hodin. Každý se potom musí rok věnovat aktivní činnosti v honitbě. Časově to vychází zhruba tak, že zájemci se v lednu příhlásí a za rok v březnu jdou ke zkouškám," dodal Hlaváč s tím, že zkoušky se dělají buď na jaře nebo na podzim. "Letos v září přijde ke zkoušce 26 adeptů," doplnil.
V okresech Plzeň-sever, Plzeň-jih i Plzeň-město je celkem 3280 myslivců, a to včetně 118 žen. "Do každého kurzu se jich několik přihlásí. O víkendu skládaly zkoušky tři ženy a všechny byly úspěšné. Jedna si dokonce odnesla vyznamenání," pronesl Hlaváč.
Věková hranice pro přihlášení se do kurzu je patnáct let. Dle Marcely Košařové, další jednatelky myslivců, se v každém kurzu najde tak jeden nebo dva patnáctiletí.

MIROSLAVA VEJVODOVÁ

Foto - O myslivost je zájem i mezi ženami.

Ilustrační Foto - Deník/V. Leška

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.