Přihlásit

O střelcích rozhodnuto není. Myslivci se bouří (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Evaň/Litoměřice
O střelcích, kteří na počátku října loňského roku nelegálně postříleli několik kusů divokých prasat poblíž Evaně, není stále rozhodnuto. Myslivec, který celou věc odhalil a překročení zákona ohlásil, nyní na protest proti průtahům ve vyšetřování opouští řady Českomoravské myslivecké jednoty. "Mám informace, že kolega, který byl svědkem této střelby, chce opustit Českomoravskou mysliveckou jednotu. Je rozezlen průtahy ve vyšetřování. Mně samotnému se to nelíbí. Hází to negativní náhled na celou ČMMJ," uvedl Adolf Rolínek, jednatel Okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty v Litoměřicích. "Už je to půl roku od chvíle, kdy se to stalo. Ztrácím důvěru ve správní řízení. Je hrozné, že jsem byl svědkem těžkého přestupku, který jsem řádně nahlásil a nyní se nic neděje. Zdá se, že se to snaží někdo zamést pod koberec," neskrýval své rozhořčení dlouholetý člen ČMMJ a myslivecký hospodář Václav Haut, který byl přímým svědkem nelegální střelby. Celá záležitost nyní leží na Okresním státním zastupitelství v Litoměřicích. "Rozhodnuto zatím není. Naše stanovisko by mělo být vydáno do konce tohoto měsíce, možná i dříve," ujistil Zdeněk Hammer, okresní státní zástupce. Již na konci ledna však uváděl, že z časových důvodů se k řešení této záležitosti státní zastupitelství nedostalo a že verdikt padne v polovině února. Zakázaným způsobem, z polní sklízecí techniky, měla lovit skupinka myslivců nedaleko Evaně divoká prasata při sklizni kukuřice. Tento způsob však patří mezi několik přísně zakázaných možností lovu. Po tom, co nedovolenou střelba vyšetřovala Policie ČR, celou záležitost převzala lovosická státní správa myslivosti a následně státní zastupitelství v Litoměřicích. V řadách Českomoravské myslivecké jednoty se okamžitě poté, co vše vyšlo najevo, zvedla vlna nevole proti střílejícím myslivcům. Provinilí myslivci nyní čekají na rozhodnutí Okresního státního zastupitelství v Litoměřicích. To může případ předat zpět do Lovosic na státní správu lesů, myslivosti a rybářství, kde by záležitost byla řešena v přestupkovém řízení, nebo provinilce státní zástupce obžaluje. V tom případě by se kauzou dále zabýval soud.

Foto - ZÁKON. "Se zbraněmi tam neměli v době sklizně co dělat. Takový způsob odlovu je přísně zakázaný. Je určen okruh okolo sklizně, ve kterém nesmí myslivci pálit po unikající zvěři," říká Adolf Rolínek a ukazuje část textu v zákonu o myslivosti, kde je to uvedeno.
Foto Deník/Michal Závada

MICHAL ZÁVADA

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.