Přihlásit

Myslivci znovu proti proudu (E15)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivost je sice zájmová činnost na úrovni jiných občanských sdružení typu Asociace komparsistů nebo Klubu přátel vážné hudby, činnost členů Hubertova cechu je však výrazně obecně prospěšná. Bylo by křivdou vidět všechny nimrody jen jako ušmudlané traktoristy na honu, ze kterých je cítit hnůj (nic proti) a alkohol, přestože stručně popsaných typů - produktů lidové myslivosti jako jednoho z výdobytků vlády proletariátu - je mezi nimi stále dost. Koneckonců také se mezi sebou střílejí a škarohlíd hned vidí srovnání s reklamním byznysem, kde přece také vládne samoregulace. Taková srovnání jsou však levná jako margarín v diskontním řetězci.

Myslivce nelze házet do jednoho pytle, podobně jako to nejde u srovnatelně neoblíbené společenské skupiny - u politiků. Spousta myslivců svou činnost bere jako službu zvěři a přírodě a středobodem myšlení všech ochránců přírody je vedle omezení znečištění právě druhová rozmanitost.

Myslivci nejsou jen lovci. Lpějí na mnoha bohulibých tradicích, z nichž však mnohé podlehly jemnocitu doby. Takzvané kontaktní norování mezi loveckým psem a liškou, jež proniklo do vášnivých mediálních debat, je přesně tento případ. Většině lidí se liškopsí souboj "na férovku" ekluje, přestože se praktikuje desítky let i v moderních dobách. I formanovský režisér Jaroslav Papoušek dobře věděl, jaký společenský kvas rozpuká kolem výcviku loveckých psů, jak zaznamenal v populárním snímku Hogo fogo Homolka. Utrpení psů a lišek lačnících po vzájemném souboji je také potřeba srovnat s utrpením jiných živočichů, kteří mají tu smůlu, že prý lidskému rodu nijak nepřispívají či škodí. Anebo jsou jen na velkou debatu příliš malí. Myslivecká lobby nakonec neuspěla a psi budou s liškami přece jen bojovat humánně, tedy přes oddělující mřížku. Psi a lišky nemají rukou člověka propagovat násilí. Na vzájemné přátelství je ale také brzy.

Jiří Fencl

Foto - Můžeme po našich zaměstnancích chtít, aby pracovali osm dní v týdnu, ale budeme muset platit licenční poplatky skupině Beatles.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.