Přihlásit

Senioři potrestáni za křivé obvinění (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BRUNTÁL, JINDŘICHOV (kaj) 
Sedmapadesátiletá Božena V. a osmašedesátiletý Zdeněk S. z Jindřichova vyslechli 4. února odpoledne u Okresního soudu v Bruntále rozsudek za křivé obvinění.

Terčem jejich nařčení se stal někdejší okresní policejní ředitel Milan Navrátil. Ten jim ležel natolik v žaludku, až na něj Božena podala 24. července 2006 v Ostravě trestní oznámení za maření výkonu úředního rozhodnutí, nedbalost a nadržování. Navíc Navrátila oba senioři obvinili, že řádně nešetřil případy na Krnovsku a mohl nadržovat kamarádům. K tomu prohlásili, že se v tehdejší Navrátilově nemovitosti v Jindřichově s jeho souhlasem vařila načerno kořalka. Zdeněk zaslal v této souvislosti do Ostravy foto, které mělo trestnou činnost policisty dokumentovat.
Vše se však ukázalo jako nepravdivé tvrzení. Oba obžalované soud potrestal k trestu odnětí svobody na devět měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Oba se proti rozsudku na místě odvolali. Odsouzený Zdeněk tvrdí, že za jeho stíháním stojí propojenost soudu a policie. "Vedu dlouhodobý spor, kde policisté zametali pod stůl trestnou činnost myslivců. Vítal bych vlastní žalobu za křivé obvinění, aby se vše vysvětlilo. Skupina pytláků se dopouštěla zneužívání pravomoci veřejného činitele i nedovoleného ozbrojování, to jsou nezvratné důkazy," tvrdil Zdeněk S.
Přitakal mu i bratranec odsouzené: "Že ze sklepa Milana Navrátila odváželo vozidlo do nákupního střediska alkohol jsem jednou viděl. Šel jsem také jednou z lesa z čekané a zahlédl jsem v jeho domě malé světýlko a nahlédl dovnitř a cítil zápach po lihu." Jeho odpověď se však ukázala jako nevěrohodná a zmatečná. Navíc chyběli svědci, kteří by údajnou trestnou činnost bývalého šéfa policie potvrdili. Vše zůstalo pouze u tvrzení ve stylu "jedna paní povídala."
"V žádném případě jsem nezasahoval do šetření tohoto případu, ani nikdy jindy. Ze své pozice jsem ani nemohl do probíhajícího řízení zasáhnout," již dříve vypověděl Milan Navrátil. To podpořil i jeden z policistů: "Nikdo nám do vyšetřování nevstupoval, natož pak ředitel." Možnost korupce vyloučil i muž z inspekce ministerstva vnitra, který prověřoval podnět podaný odsouzenými: "V období, kdy dům patřil bývalému řediteli, nikdy žádný kontakt mezi jím a výrobci alkoholu zjištěn nebyl. V době, kdy mu patřil, se tam žádný alkohol nevyráběl. Poté již dům nebyl v jeho majetku."

Foto - Křivého obvinění bývalého okresního policejního ředitele se podle rozsudku dopustili senioři Božena V. a Zdeněk S. (na snímku).
Foto - KAREL JANEČEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.