Přihlásit

Není vše na světě samozřejmost (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Česká myslivost prodělává v posledních dvaceti letech řadu změn. Nejvýraznější se týkají zejména změn hospodaření v zemědělství a hlavně v systému řízení myslivosti samotné.

Zemědělské hospodaření na vesnici se specializuje na velkovýrobu technických plodin a obilovin. Produktivita práce prudce stoupá v souvislosti s využíváním moderní mechanizace a počty lidí zaměstnaných v zemědělství klesají. Tradiční obyvatel vesnice - zemědělec se mění na člověka, který svou práci nachází ve městech a jeho vztah k místu jeho pobytu se mění. Chybí u něho tradiční vazba k půdě a hospodaření. Lidé se uzavírají do sebe a vzájemná komunikace vázne. O to více je pro ně cenné zapojení ve společenských organizacích jako jsou myslivci, chovatelé drobného zvířectva, včelaři a hasiči. Tyto organizace jsou na vesnici páteří společenského dění, které je potřeba všemožně podporovat a kultivovat.
Myslivost je v současnosti řízena na několika stupních. Jednou z nich je řízení státní správou, kterou reprezentuje na naší úrovni hlavně účinkování příslušného pověřeného úřadu. Dle našich zkušeností jde, bohužel, až na vzácné výjimky vždy o snahu myslivecké organizace řídit, ale ne podporovat. OMS se snaží řídit a podporovat své členy ČMMJ, kteří jsou členy mysliveckých sdružení a komunikuje v rámci možností se státní správou za účelem zlepšení současného stavu myslivosti. Myslivecká sdružení se snaží akceptovat přání vlastníků půdy a dodržovat zákonná ustanovení.
Jediným stupněm, který se, dle mého názoru, zajímá o obě roviny problému, je v současné době Pardubický kraj. Pardubický kraj chápe současné starosti obyvatel vesnice a snaží se všemožně podporovat společenské organizace, které vesnici stmelují. Pardubický kraj metodicky řídí pověřené obce na úseku státní správy myslivosti a podporuje již několik let vzdělávací akce, spolkovou činnost a antiparazitární akce organizované OMS Pardubického kraje.
Tato podpora však není samozřejmostí. Je unikátní i v rámci ČR. Vychází ze znalostí a citlivého přístupu konkrétních osob, které jsou s naším krajem bytostně propojeni. Nejdůležitější z nich je radní Pardubického kraje zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov Ing. Petr Šilar. Hlavně díky jeho aktivitě je myslivost jako často velmi rozporuplně hodnocená volnočasová aktivita obyvatel vesnice podporována. Těžko ocenit jeho čas, který věnoval problematice naší myslivecké spolkové činnosti při návštěvě našich sněmů, výročních členských schůzí mysliveckých sdružení a vzdělávacích akcí. Važme si toho a snažme se jeho podporu smysluplně využít.

MVDr. Jan Šašek, Ústí nad Orlicí

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.