Přihlásit

Březen v myslivosti (Havlíčskobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V březnu provádí myslivci sčítání zvěře, které je nutno provést co možno nejpřesněji při použití takového způsobu, který nenutí zvěř ke zbytečnému pohybu. Na závěr sčítání myslivecký hospodář sbírá data o počtu viděné zvěře a času. Tím je možné eliminovat vliv denní migrace zvěře a předejít tak dvojímu sečtení.
Výsledky sčítání odsouhlasené vlastníky pozemků jsou poskytnuty Státní správě myslivosti pro celkovou mysliveckou statistiku. Při sčítání zvěře si myslivci všímají kondice zvěře a jejího zdravotního stavu. Začátkem dubna pak z údajů o zjištěných počtech zvěře bude sestavovat myslivecký hospodář plán mysliveckého hospodaření v novém mysliveckém roce (1.4.-31.3.).
Všechny tyto postupné kroky jsou pod kontrolou vlastníků pozemků (honebního společenstva), kteří mohou zasahovat jak do výsledků sčítání, tak i do sestavování plánu mysliveckého hospodaření na jejich pozemcích (honitbě).
Vlastníci honebních pozemků mají tedy jasně vymezeny poměrně široké pravomoce, které jim vymezil nový Zákon o myslivosti. Proto lze považovat v médiích často publikovanou kritiku malých práv vlastníků za účelovou a nepodloženou. Lze rovněž konstatovat, že vlastníci honebních pozemků jeví zcela minimální zájem o možnost ovlivnění mysliveckého hospodaření. Nový zákon o myslivosti však v tomto směru garantuje možnost dohody.
V lesním semenářství pokračujeme ve sběru šišek smrku, borovice a modřínu. Semena javoru ukládáme do vlhkého písku. Systematicky kontrolujeme skladované osivo pro jarní síje a uskladněné šišky jehličnanů před jejich odesláním k luštění do semenářských závodů.
Ve školkách se věnujeme přípravě a opravám nářadí a strojů pro jarní práce. Intenzivně se připravujeme na jarní zalesňovací práce - zajištění pracovních sil vč. případného ubytování a dopravy, příprava a opravy potřebného nářadí a strojů, zajištění sazenic včetně harmonogramů přísunů na pracoviště. Pokračujeme v prořezávkách hlavně listnatých mlazin. Nejsou-li silné mrazy, vyvětvujeme topoly.
Pokračujeme v ochraně kultur proti okusu zvěře a v kontrole oplocenek. Dokončujeme kladení lapáků na lýkohuby v borových porostech, začínáme kácet první sérii lapáků pro lýkožrouta smrkového. Pokračujeme ve vyhledávání a zpracovávání stromů napadených nastojato lýkožroutem smrkovým. Kontrolujeme škůdce zimující v hrabance, v oblastech, kde se vyskytuje bourovec borový, kontrolně lepujeme. Pokračujeme v kontrole vajíček obaleče dubového, v ničení hubek vajíček bekyně velkohlavé a hnízd housenek bekyně zlatořitné.
Ve výrobě dříví zajišťujeme těžební práce v plném rozsahu.
V přidružené výrobě zajišťujeme odvodňovací a zavodňovací práce na lukách a pastvinách.Vápníme dna zazimovaných rybníků.

Co dalšího se děje v honitbách?

V druhé polovině března:
- v nižších polohách se můžeme setkat již s malými zajíčky,
- začíná hnízdit husa velká, kachna divoká, vrána obecná,
- lze vysévat stratifikovaná semena habru, javoru, jírovce ajeřábu,
- probíhá páření ondater,
- přilétá čáp bílý,
- na polích ve vyšších polohách jsou přihnojovány ozimé obiloviny, jsou aplikovány herbicidy proti plevelům v ozimých plodinách, probíhá insekticidní ochrana řepky,
- pokud to dovolí počasí, na polích se dokončuje setí jarních obilovin (ječmen, oves, pšenice a triticale)
- v lesích probíhá likvidace stromů po větrné kalamitě,
- v lesích probíhá jarní výsadba stromků.

Ing. Jiří Šilha, Českomoravská myslivecká jednota

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.