Přihlásit

Myslivečtí adepti maturovali (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Staré Město
Svoji mysliveckou maturitu završili uchazeči o první lovecký lístek. Z dvaceti adeptů, kteří před rokem absolvovali šestašedesátihodinový přípravný kurz a pak roční praxi v mysliveckých sdruženích, se jich k sobotní zkoušce z myslivosti dostavilo jen patnáct. "Tak malý počet zájemců o zkoušky z myslivosti jsme za posledních třicet let nezaznamenali. Doufám, že to byla výjimka, protože v příštím roce by mělo přijít ke zkouškám třicet pět adeptů, kteří právě absolvovali teoretický kurz. K nim přibude ještě patnáct členů mysliveckého kroužku puškařů- rytců z Uherského Brodu. Mezi adepty budou opět i ženy, které každoročně prokazují při zkouškách velmi dobré znalosti," vysvětlil předseda zkušebního senátu Karel Blahušek. Před zkušebním mysliveckým senátem, který zasedl ve Střední odborné škole a Gymnáziu Staré Město, museli uchazeči prokázat znalosti z péče o zvěř, kynologie, historie, tradic a zvyků myslivosti, lovectví, myslivecké zoologie a práva myslivosti. Předtím absolvovali praktickou zkoušku na střelnici, kde museli komisaře přesvědčit, že umějí bezpečně zacházet se zbraněmi a střelivem. Shodnout se na nejtěžším předmětu bylo pro adepty jednoduché. "Nejvíc nám dalo zabrat právo myslivosti, nejlehčí byla zoologie a péče o zvěř," svěřili se Jan Kolář z Komně a Jakub Popelka ze Strání, kteří budou letos maturovat na středních školách. Oba podle svých slov pokračují v rodinné myslivecké tradici. Pavlu Ondrovi z Boršic u Blatnice pomohlo při studiu osmisetstránkové Penzum znalostí z myslivosti. "Jen kdybych měl čas tu , bibli ď důkladně prostudovat. Mám před maturitou, takže jsem se musel připravovat hlavně na ni," dodal. Mysliveckou maturitu absolvoval s vyznamenáním Jakub Popelka, dvanáct adeptů prospělo, jeden neprospěl z jednoho předmětu, takže ho čeká v červnu opravná zkouška. Jeden adept neprospěl ze tří předmětů, takže si může zkoušku zopakovat za rok v březnu. Zaplatí za ni 1500 korun, tedy stejně jako letos. Kromě toho každý z adeptů zaplatí při zahájení kurzu 3500 korun, z nichž je mu uhrazeno právě Penzum znalostí z myslivosti.

Foto - PRAKTICKÁ ZKOUŠKA. Předseda senátu Karel Blahušek (první zprava) a Lubomír Novotný (druhý zprava) zkoušejí adepty ze znalostí myslivecké zoologie.

Foto - Zdeněk Skalička

ZDENĚK SKALIČKA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.