Přihlásit

Myslivcům přidělává starosti zapomenutá sláma (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českobudějovicko
Srnec, který pobíhá po lese s provazy v paroží nebo s napíchnutými kusy nepromokavé fólie. Obrázek, který se občas naskytne myslivcům na Českobudějovicku. "Je to problém. Jsou případy, že střelený kusmá v paroží namotané chemlonové provázky. Běžné to není, ale stane se to," potvrdil včera Pavel Pletka z Okresního mysliveckého spolku České Budějovice pro Deník. S těmito obtížemi se potýkají myslivci zejména v zimě a na jaře, když není zelená pastva. Zvěř se k balíkům sena nebo slámy, které zůstávají po sklizni na polích, vydává hlavně kvůli snaze najít něco k jídlu. Shnilá sláma je ale pro zvěř spíše nebezpečím než ulehčením v hledání potravy. Další důvod, proč se zvěř dostane do kontaktu s balíky, je to, že si samci chtějí označkovat teritorium. Jejich úsilí ale může skončit neštěstím, když si odnesou na paroží neobvyklou ozdobu a kvůli ní se jich zbytek stáda bojí. V krajním případě může taková situace skončit až nuceným odstřelem postiženého kusu. Další kusy uhynou, když se zachytí za větve a nemohou se vysvobodit. I myslivci ale zdůrazňují, že se jedná o jednotlivé kusy a že více ztrát napočítají každý rok například ze srážek zvěře s automobily. Podle myslivců však pozapomenutých a hnijících balíků rok od roku v přírodě přibývá, například na hůře přístupných místech. "Sám jsem myslivec a v přírodě jsem takhle postiženou zvěř viděl, ale i s namotanými dráty z oplocenky," uvedl k problému Zdeněk Houška, předseda jankovského zemědělského družstva. Balíky však podle Houšky vždy někdo musel v přírodě "zapomenout". Ideální by podle jankovského předsedy bylo, kdyby všechny balíky byly skladované poblíž vsi, kam se zvěř tolik nedostane. Ponechání balíků volně na poli může způsobit problémy i zemědělcům, když zvěř poškodí nepromokavou fólii. "Poškodí se vnitřek a je nezkrmitelný," konstatoval Houška.
Žádný předpis však v současnosti nepřikazuje zemědělcům všechny balíky z polí odklízet hned na podzim, nejsou určena ani místa, kde by se měla sláma skladovat. "Všechno záleží na lidech. Jde o člověka, který s tím manipuluje," zdůraznil k problému Houška.

Ilustrační Foto - Deník

EDWIN OTTA

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.