Přihlásit

Medvěd Bruno je za sklem v Mnichově, Italové se bouří (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mnichov
Hnědý huňatý medvěd Bruno se stal legendou. Dva roky po jeho zastřelení, které spustilo lavinu protestů a hádali se kvůli němu němečtí a italští ministři, skončil ve skleněné vitríně muzea přírody v Mnichově.
Včera si vypreparované tělo mohli prohlédnout první návštěvníci. "Hrozí příval zvědavců i protesty proti jeho zastřelení," napsal deník Welt. Ochránci přírody dokonce uspořádali vzpomínkový obřad v Mnichově. Problémový medvěd Bruno zabloudil v létě 2006 z Dolomit do Bavorska.
Po 171 letech to byl první huňáč, který ve volné přírodě položil tlapy na bavorskou zem. Protože se nebál lidí, roztrhal stádo ovcí a včelařům kradl med, rozhodlo se bavorské ministerstvo zemědělství, že ho odchytí.
Pronásledovatelům ale vždy utekl. Nakonec ho 26. června 2006 zastřelili myslivci.
V Itálii se konaly demonstrace. "Italské úřady žádaly, aby Brunovy ostatky byly převezeny do oblasti Trentina," uvedla televize Adige.
Italové dodnes ruší kvůli medvědovi dovolené v Německu. Mezinárodní spor skončil až po půl roce. Celou dobu leželo jeho zmrazené tělo na utajovaném místě. "Stejně tak se tají jména lovců, kteří ho zavraždili. Dávat Brunovo tělo na odiv je barbarské," kritizoval výstavu Kurt Eicher z Iniciativy za zrušení lovu.

(top)

Vyšlo také v: Domažlický deník, Hranický deník, Chebský deník, Klatovský deník, Kroměřížský deník, Plzeňský deník, Rokycanský deník, Slovácký deník, Tachovský deník, Valašský deník, Zlínský deník

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.