Přihlásit

Na Rokycansko už dorazily také první vlaštovky (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ráno zpěv kosů, odpoledne svatební lety poštolek či hrdliček a v podvečer návrat dalších ptačích druhů, kteří se postupně vracejí ze zimovišť na hnízdiště. Taková je atmosféra nadcházejícího jara, které je umocněno stále se zvyšujícím slunečním svitem a prodlužujícími se dny. A to i přesto, že se zima své nadvlády vzdát nechce. Důkazem jsou letošní Velikonoce, které svátky jara v některých chvílích příliš nepřipomínaly. Přesto se jaro blíží a je znát na každém kroku. Rozkvetlé rostliny, narašené stromy a první mláďata v přírodě.
A právě v tuto dobu mají napilno rokycanští ochránci přírody, kteří jaro pociťují nejen v přírodě, ale i v záchranném centru, kde přibývá pacientů. Ani jarní práce nejsou ochráncům přírody cizí. Začíná se tradičně s úklidem areálu a připravují se i ozeleňovací akce v přírodě. Je potěšitelné, že se podařilo oslovit i některá myslivecká sdružení a honební společenstva, která přiloží ruku k dílu. Již 29. března proběhne na několika místech veřejné sázení stromů a keřů, které bude probíhat i v dalších termínech. Je sympatické, že postupně dochází k propojování aktivit mezi mysliveckou a ochranářskou veřejností i obecními úřady. Za podpory myslivců, ochránců přírody i široké veřejnosti tak letošního jara budou na obecních pozemcích vznikat remízky a biokoridory sloužící nejen pro zvýšení početnosti druhů, ale i ke zlepšení estetického náhledu na krajinu.
Ochránci přírody se však věnují nejen praktické pomoci přírodě, ale i sledování příletu ptačích druhů na Rokycansko. Sem v nedávných dnech dorazila početná hejna skřivanů polních, špačků obecných, čejek chocholatých i holubů hřivnáčů. Překvapila však už i přítomnost drozdů zpěvných, konipasů bílých, pěnkav obecných a zprávy již máme i o prvních vlaštovkách obecných. Vzhledem k tomu, že kontrolní pozorování je prováděno i na Klabavské nádrži, očím ochránců přírody neuniklo ani početné hejno kachen divokých, mezi kterými bylo možno najít i vzácnější a menší čírky obecné. Dále zde bylo pozorováno i několik exemplářů poláků chocholaček, lysek černých, kormoránů velkých a labutí velkých. Na polích kolem vodního díla, které je dlouhé přes čtyři sta metrů, se procházela skupinka volavek popelavých doplněná vzácnější volavkou bílou. Ptačí stěhování je tedy patrné na každém kroku. K životu se začínají probouzet i nejrůznější druhy květin vyskytujících se v přírodě.
Předpokládáme, že pokud bude slunečné počasí pokračovat, můžeme očekávat i přílet dalších ptačích druhů, např. čápů bílých, kteří na Rokycansko přilétají v první polovině dubna. Lze očekávat i první přírůstky v přírodě a k větší opatrnosti je potřebné vyzvat i řidiče. Ti se stále častěji budou setkávat s přebíhající lesní zvěří, přičemž srážky s ní končí většinou tragicky. Případů, kdy se střetne vozidlo s přebíhající srnčí či černou zvěří, bohužel i na Rokycansku přibývá. Jsme rádi, že nám myslivečtí hospodáři v honitbách vycházejí při řešení těchto kolizí všemožně vstříc. I to je další z možností aktivní spolupráce mezi myslivci a ochránci přírody.
Na řidiče však nečeká jen zvěř velká, ale nebezpečí může přinést i střet se zajícem, bažantem, ježkem či žábou. Ty se také v brzké době budou přesouvat k vodním plochám za účelem vzniku nového života.
Jaro však přináší i další problémy. Do přírody budou putovat davy lidí v podobě turistů, běžců, cyklistů, motocyklistů, jezdců na koních, pejskařů či jiných milovníků přírody. Všichni by se v ní však měli chovat ohleduplně, neboť volně pobíhající pejsek může zmařit nově vznikající život. Myslete na to, přátelé, až se svým čtyřnohým miláčkem vyrazíte do přírody. I když jistě víte, že byste jej volně pouštět neměli, dejte mu alespoň náhubek, který zabrání nejhoršímu. Vždyť mláďata, která se do našeho záchranného centra dostanou a přežijí, se jen ztěží vpravují zpět do přírody, a to především ta savčí. Ani motorky či dokonce čtyřkolky do lesa nepatří! Zbytečně se vystavujete postihům a přiděláváte práci jiným. Zamyslete se nad tím alespoň trochu a snažte se přírodu vnímat tak, jako byste v ní žili. Její obyvatelé vám za to budou jistě vděční a naoplátku vám poodhalí svá tajemství.

Zaslal Pavel Moulis, ZO ČSOP Rokycany

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.