Přihlásit

Myslivci: Řidiči zabijí tolik zvěře, co my ulovíme za celý rok (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uherskohradišťsko
Tisíce kusů zvěře zahynou každým rokem na silnicích Uherskohradišťska. Bilance neopatrných šoférů už dosáhla na stejné počty, které myslivci uloví za rok. Potvrdil to předseda Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště Karel Blahušek. "Každým rokem přejedou řidiči na Slovácku nejméně tolik zvěře, kolik jí myslivci v daném roce v honitbách okresu uloví. Nejvíce střetů na silnicích je s drobnou zvěří, tedy se zajíci a bažanty. Často jezdím z Bojkovic do Uherského Hradiště, ale jen málokdy nenajdu na silnici kus přejeté zvěře. Na silnici z Bystřice pod Lopeníkem do Trenčína zase dochází dost často ke střetům aut se zvěří srnčí a daňčí," uvedl Blahušek. Řidiči by měli podle myslivců jezdit zvlášť opatrně po silnicích, protínajících lesní porosty. Na nich totiž kvůli přirozené migraci zvěře dochází nejčastěji k dopravním nehodám.

U silnic hledá zvěř za vlhka potravu

"K poměrně husté dopravní síti v regionu se zvěř stahuje zejména v zimě. Po odhrnutí sněhu ze silnice dojde k jejímu oteplení, zvěř se za vlhkého počasí na ní osuší a na jejích okrajích, potřísněných posypovou solí, hledá přístup k půdě a potravu," vysvětlil Miloslav Maňásek z mysliveckého sdružení Háj. Aby v zimě nedocházelo na silnicích ke zbytečným střetům automobilů se zvěří, snaží se ji myslivci od nich odlákat tak, že krmeliště a slaniska budují v místech, kde jim toto nebezpečí nehrozí. "V hodinách teorie vštěpujeme frekventantům autoškoly, aby dbali dopravní značky, která upozorňuje na místo nebo úsek pozemní komunikace, na nichž dochází k častému výskytu zvěře. Nejčastější příčinou střetů se zvěří je rychlá jízda a nepozornost řidičů," uvedl učitel autoškoly Jiří Sedláček. Dojde-li přesto k jakémukoliv střetu auta se zvěří, je povinností řidiče, aby ji zraněnou nebo mrtvou odevzdal uživateli honitby. Pokud tak neučiní, dopouští se pytláctví. "Někteří řidiči si myslí, že uživatelé honitby jim v případě střetu se zvěří uhradí způsobenou škodu na vozidle. Jsou však na omylu. Uživatel honitby odpovídá ze zákona za škody způsobené zvěří pouze na honebních pozemcích. Silnice a příkopy kolem nich jsou pozemky nehonební," upřesnili shodně předseda a jednatelka OMS Uherské Hradiště Karel Blahušek a Marie Gejdošová.

ZDENĚK SKALIČKA

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.