Přihlásit

Pro myslivce začíná nový rok, čekají je přehlídky (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stále pokračují kontroly zdravotního stavu zvěře a opravy posedů

Prachaticko/ Dubnem začíná pro myslivce nový rok. Nedávné vichřice nadělaly mnoho škod na posedech a kazatelnách, a ty je nutné co nejdříve opravit a zkontrolovat pevnost vzpěr a žebříků.

Využívají je i návštěvníci přírody a turisté. Pokud nejde posed opravit, musí uživatel honitby na vlastní náklady vyrobit nový nebo zakoupit již hotový, ale i nabídka již hotových posedů a krmelců na internetu je bohatá.

Myslivci pokračují v pravidelné kontrole zdravotního stavu srnčí zvěře, zvláště v oblastech s vysokými osevy ozimé řepky. Vzhledem k pokračující migraci ptáků myslivci monitorují zdravotní stav volně žijících ptáků vnímavých na tzv. „ptačí chřipku”. Probíhá setí biopásů (krmných políček) pro zvěř, výsadba plodonosných dřevin a obnova keřového patra remízků. V dubnu myslivci čistí krmelce a jejich okolí.

Veškeré zbytky potravy musí být odstraněny, okolí je nutné shrabat a posypat nehašeným páleným vápnem, což pomůže tlumit rozvoj parazitů. Myslivci připravují štěňata na jarní svody. Okresní myslivecké spolky ČMMJ pořádají přehlídky trofejí ulovené zvěře, na kterých může odborná i neodborná veřejnost posoudit kvalitu lovené zvěře v jednotlivých regionech a honitbách.

Přehlídky jsou spojeny s výstavami uměleckých děl či řemeslných výrobků. Dále v dubnu Okresní myslivecké spolky Českomoravské myslivecké jednoty pořádají zkoušky z myslivosti, které završují roční přípravný kurz adeptů. Na polích probíhá setí máku, obilnin, luskovin, cukrové řepy a kukuřice.

V letošním roce opět narostou plochy GMO s odolností vůči nebezpečnému zavíječi (jeho lysenka vyžírá stonek a palici kukuřice).

Tyto plochy není nutno v průběhu vegetace ošetřovat insekticidy, které působí na necílové organismy včetně zvěře. Z pohledu myslivosti a ochrany přírody je proto pěstování GMO kukuřice přínosné.

O autorovi: Jiří Šilha, tiskový mluvčí ČMMJ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.