Přihlásit

Středem Chomutova se promenáduje liška (CV týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chomutov
V chomutovských ulicích, přímo ve středu města, se už více než týden potuluje vychrtlá liška. Její přítomnost vyvolává mezi lidmi nepříjemné obavy a strach.
"Děda byl myslivec, a vždycky říkával, že když uteče liška do města, není to normální, a mohla by mít vzteklinu,“ odůvodňuje Hana Mlynářová a Petr Svojtka.
Její pohyb před panelovými domy u sídliště Dechtochema nenechala v klidu ani Jaroslava Volfa. „Byl jsem na obvyklé večerní procházce se svým psem. Najednou jsem spatřil stín a vzápětí mi došlo, že je to liška. Největší strach jsem měl právě o psa, aby ho liška nenapadla a nepokousala. První, co mě napadlo, bylo, že může mít vzteklinu," říká. "Naštěstí stačilo na ni zadupat, a utekla do parčíku u Magistrátu," dodává.
Že nejsou obavy Chomutováků výplodem pouze jejich bujné fantazie, potvrdil i veterinární lékař Pavel Kub. "Pokud liška ztrácí přirozenou plachost a přibližuje se k lidským příbytkům, nejedná se o zcela přirozené chování, a mohla by být nakažená vzteklinou. Může být také nemocná parazity. Občané by se jí měli stranit a ne její přítomnost vyhledávat," radí.
Pohyb tohoto typicky lesního zvířete ve městě není podle veterináře ale nic až tak mimořádného.
Zavzpomínal, jak ho před lety volaly učitelky z mateřinky na Zadních Vinohradech, že mají na zahradě mrtvou lišku.
O pobytu lišky ve městě ví i policisté. "Na pohyb lišky ve středu města nás upozornil minulý týden jeden občan. Po příjezdu naší hlídky už v uvedené lokalitě nebyla. Pokud by ji někdo viděl, ať vytočí číslo 156," říká tiskový mluvčí Vladimír Valenta.
Podle myslivců není odchyt lišek ve městě jednoduchou záležitostí. Údajně se nesmí střílet, a jedinou možností jak se jich zbavit, je někam je zahnat, a tam je chytit.

Foto popis:Region:
 V Chomutově se zabydlela liška
Západní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.