Přihlásit

Šik myslivců okresu řídne (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycany
Výstavu trofejí za uplynulých rok si v rokycanském Středním odborném učilišti lesnickém i zemědělském nenechal ujít Bohuslav Jansa z Líšné. Dvaašedesátiletý muž, který je svatému Hubertovi věrný od svých osmnáctin!
"Myslivcem se musí člověk narodit. Les lákal dědu i tátu, tak se nedivte, že v tradici pokračuji," lapidárně se vyjádřil spolumajitel Lesospolu Zbiroh. "Staráme se komplexně o porosty ve 24 obcích na Rokycansku. Škoda, že se o těžbu stará v posledních letech sama příroda," posteskl si při včerejším oceňování exponátů. Sám je pyšný na ulovení srnce v roce 2005. Byl za něho odměněn zlatou medailí při výstavě v Lysé nad Labem.
Známý rokycanský pekař Ladislav Frídel se naopak stal myslivcem teprve před šesti lety a nebylo to nijak snadné. "Žádal jsem o přijetí do organizace v Kladrubech třikrát, než to vyšlo. Určitě toho nelituji, protože jsem s bezvadnou partou lidí, pro které je prioritou péče o zvěř."
Registrovaných členů přesto na Rokycansku ubývá. "Dnes máme v evidenci zhruba 650 lidí. Pochopitelně především mužů, ale aktivní je i těch několik statečných žen," konstatovala jednatelka okresního spolku Světlana Vlnová. Zve zájemce do areálu školy dnes i zítra od devíti do sedmnácti hodin a pak ještě v neděli dopoledne. K vidění je přes 400 trofejí srnčí zvěře a zastoupeni jsou i jeleni, daňci, mufloni nebo jelen sika.
Sobota je navíc vyhrazena jarnímu svodu psů, začíná znělkou trubačů z Rokycan v devět hodin.

Foto popis|
AK SE ZJIŠŤUJE OBJEM PARŮŽKŮ?
V sídle Středního odborného učiliště lesnického a zemědělského v Rokycanech se usadili na čtyři dny myslivci z celého okresu. Jan Hamřík (vlevo) z Lesní správy v Lánech před výstavou trofejí zjišťuje objem parůžků ulovené vysoké zvěře. Porůžky se ponoří do odměrné nádoby s vodou a vytlačená voda určí jejich objem. Na výsledek byl zvědavý i Bohuslav Jansa z Líšné.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.