Přihlásit

Ochránci přírody nebo škůdci ?!? (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Straka obecná je krásný mohutný pták s velkým klínovitým zobákem. Před válkou byla straka zařazena mezi "škodnou" a mohla být celoročně hubena. Nyní je to naopak, je chráněna a její zastřelení je trestné.
Já bydlím na Svárově a na stromořadí podél silnice na Žizníkov hnízdívalo několik párků pěnkav, stehlíků, zvonků a jiných hezkých a užitečných ptáčků, až do doby, kdy se zde přemnožily straky a ty všechna jejich hnízda důsledně zničily.
Na zahradě mám u bazénu mnohaletý mohutný jalovec. Vloni si v něm udělali hnízko zvonkové zahradní. Úspěšně vyseděli mláďata a oba je pilně krmili hmyzem. Jednoho dne jsem si všimnul, že oba zvonkové úzkostlivě a vyděšeně poletují okolo a že straka jim z hnízda vybírá mláďata - holátka a jedno po druhém je odnáší do svého hnízda u svárovské školy a krmí jimi svá mláďata.
Mámsice vzduchovku a mohl bych té strace vysvětlit diabolkou, že by tohle neměla dělat, ale nechci se vystavit trestnímu stíhání a pokutě.
Uznávám celoroční hájení třeba u sokola stěhovavého, kterých u nás žije jen několik párků a také se živí ptactvem, ale straky se silně přemnožily a decimují ostatní užitečné ptáčky.

Radomil Křivánek, Česká Lípa

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.