Přihlásit

Toulaví psi škodí v honitbách (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškovsko
Pocuchaný bažant, zadávená koroptev, uhynulý koloušek, kterého opustila vyděšená srna. Takový obrázek se v rozpuku jara každoročně objevuje v lese. Na vině jsou volně pobíhající psi.
"Kolem Drnovic pobíhá stále víc psů a hodně nám škodí. Zvlášť teď, když je doba kladení vajíček a rození mláďat," řekl myslivecký hospodář sdružení Drnovice Pole na Vyškovsku Michal Juříček.
Přestože má právo toulavé psy zabíjet, není tomuto řešení moc nakloněný. "Na kočky a psy z etického hlediska nestřílím," dodal Juříček. Hledá proto jinou možnost, jak les ochránit. Chce požádat obec, aby vydala vyhlášku omezující volný pohyb psů.
Vedení Drnovic je takovému řešení nakloněné. "Zatím nemáme žádnou zákonnou úpravu na pohyb psů. Není ale problém tuto žádost přednést zastupitelstvu. Pokud by ji zastupitelé schválili například v červnu, tak v červenci už může platit," uvedla starostka Drnovic Zuzana Hermanová.
Velký pohyb psů v okolí Drnovic přivedl obec už před časem k tomu, aby na dvoře obecního úřadu zřídila záchytný kotec. Od začátku letošního roku v něm skončila už tři zvířata. "Ve všech případech se jednalo o místní psy, majitelé si je brzy vyzvedli," doplnila starostka.
Psi dělají paseku i v jiných lesních lokalitách. A nemusí jít jen o bezprizorní zvířata. "Jakmile začne jaro, lidi chodí na procházky do lesa. Zvlášť ti z města se v lese neumí chovat a klidně pouštějí zvířata na volno," poznamenal vedoucí bučovické lesní správy Otakar Pavlík.
Potíže tohoto druhu byly například v chatové oblasti za Kloboučkami, ale lesníci vše vyřešili domluvou. Podobný systém prosazují většinou i ostatní myslivci.
"Ve většině případů jde o zvířata ze sousedství, takže zajdeme za majitelem a domluvíme se," potvrdil například Marek Slanina ze sdružení Nevoják Nevojice.
Ten ale nabádá lidi, aby si uvědomili, že za určitých podmínek může myslivecký hospodář nebo lesní stráž psa v honitbě i zastřelit. Zastřelených psů ale v poslední době ubylo.

Foto popis: Volně pobíhající psi dovedou napáchat v přírodě velké škody. V lepším případě skončí v záchytném kotci ve Vyškově. Pokud je ale myslivecká stráž nachytá v honitbě, má právo je zastřelit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.