Přihlásit

Větrné elektrárny hyzdí krajinu a mají vliv na zvěř (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ačkoliv byl vítr využíván odpradávna k pohonu různých důmyslných zařízení usnadňujících lidem práci, v 21. století je tento zdroj potencionální energie sporný.
Krajina se mezitím stala prostředkem k rekreaci a odpočinku mnoha lidí, kteří přes týden pracují ve stísněném prostoru měst. Krajina s monumentálními sloupy držící monstrózní hvízdající vrtule, však ideál romantického pobytu v přírodě rozhodně nepředstavují. Nepomohou ani veselé barvy konstrukcí či slibovaný finanční přínos zadluženým obcím.

Půvabné prostředí?

Malebná krajina je tím jediným a nejcennějším, co lidé na venkově v mnohých oblastech mají. Česká krajina byla považována za krásnou díky zachování své malebnosti, kterou narušují pouze vedení elektrické energie, kterého máme zatím dostatek. O budoucnost bychom se měli starat raději prostřednictvím jistých zdrojů, tedy dostavbou či rozšířením bloků v již stávajících zdrojích, jako je například jaderná elektrárna Temelín.

Zvěř nemá klid

Myslivci snahy o budování větrných elektráren nevítají, protože ty ruší zvěř v posledních klidových zónách, které jí ještě zbyly. Větrné elektrárny nejsou budovány v již zastavěných oblastech, ale většinou jde o stavbu v doposud nezničených zbytcích krajiny.
Tedy v místech, kde nalézá poslední klidné útočiště zvěř, které již tak dost ubývá prostoru v přírodě díky rozvíjejícímu se turistickému ruchu a také bezohlednými aktivitami člověka při provozování adrenalinových sportů.

Jiří Šilha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.