Přihlásit

Novela veterinárního zákona zjednoduší prodej zvěřiny (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dosud musel veškerou ulovenou zvěř kontrolovat veterinář, nově by stačila prohlídka speciálně proškoleného myslivce. Zvěřina by se tak měla častěji objevovat na jídelníčku běžných lidí, prodeji zvěřiny načerno do restaurací a hospod ale nejspíš nezabrání, řekl dnes ČTK na lesnickém veletrhu Silva Regina v Brně tajemník Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka. O novele zákona nyní budou hlasovat senátoři, poslanci už ji schválili.

Veškerá ulovená zvěř náleží podle zákona majiteli honitby. Ten ji buď věnuje lovci, nebo ji prodá do speciálních výkupen masa. Ty musejí zvěřinu nechat zkontrolovat veterinářem. Novela zavádí takzvaný status prohlížitele, kterým se může stát každý člověk, který projde školením a složí zkoušky na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Prohlížitel může zvěřinu určenou pro maloobchodní síť kontrolovat namísto veterinářů. Maso pro restaurace budou i po úpravě kontrolovat pouze veterináři.

"Bohužel jsou určité znaky, že velké množství zvěřiny je prodáváno načerno do restaurací a hospod a obchází se tak přísná a drahá kontrola veterináře. Novela tohle příliš neovlivní, protože maso bude legálně přístupné v obchodech a tam si ji může šéfkuchař nakoupit a načerno zpracovat," řekl Kostečka. Větší dopad by měla novela mít na jídelníček běžných lidí.

V každé z více než 5000 honiteb by měl školením projít jeden až dva lidé. "Nejvíc se to bude týkat samozřejmě myslivců. Předpoklad je, že těchto prohlížitelů bude asi 8000 až 10.000," řekl Kostečka. Například v Rakousku podle něj na jeden revír vycházejí tři prohlížitelé.

Novela přichází i s tím, že chovatelé jelenů budou moci střílet zvěř přímo na farmách. V současnosti ji musí na porážku převážet na jatka. Převoz divoké zvěře v autech je ale podle odborníků zbytečným týráním.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.