Přihlásit

Myslivci zhodnotili lovecké trofeje (Vyškovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bučovice
Myslivci ze všech honiteb na Vyškovsku se sešli o víkendu v bučovickém zámku, aby porovnali své lovecké trofeje z loňského a počátku letošního roku.
K vidění tam bylo tři sta padesát srnčích parůžků, třináct jeleních paroží, troje daňčí a patery mufloní rohy a dokonce jedno paroží jelena sika.
"Siku našli uhynulého v lysovické honitbě. Zřejmě zahynul po střetu s autem. U nás bývá sika k vidění velice sporadicky, snad jen na sever od vojenského újezdu Březina. Nalezený kus k nám musel zabloudit až z Bouzovska, kde se vyskytuje hojněji," vysvětlil předseda myslivecké rady František Toman.
Podle Tomana je kvalita trofejí lepší než v minulých letech. Přesto jich na medailové pozice dosáhlo jen šest. Ani jedna z nich nedostala tolik bodů, aby si zasloužila zlato. Stříbrné a bronzové medaile udělila porota jen za srnce a škodnou. Medailí za srnce se tak můžou pyšnit například lovci Hlaváč z Brankovic, Vytiska z Heršpic, Provazník z Kozlan, Celý a Ryšánek z Rostěnic a Luska z Rychtářova. Za lišku získali ocenění Červinka z Chvalkovic u Bučovic, Kučírka z Nemotic, Grim z Milonic, Hrozek z Němčan a Cigánek z Rašovic. Za jezevce Bakrlík z Orlovic a Toman z Královopolských Vážan.
Nejvíce trofejí vystavily velké honitby, jako například Bošovice, Brankovice a Otnice. Nejkvalitnější jsou podle Tomana jako tradičně v okolí Rostěnic a Hlubočan.
Trofejní výstava je pro myslivce vždy velký svátek. Zatímco ještě vloni se uskutečnila v budově bývalého okresního úřadu ve Vyškově, letos vsadili pořadatelé na krásnější a reprezentativnější prostředí. Myslivců se tu vystřídaly za jediný den stovky.
Přispěli k tomu i bučovičtí vinaři, kteří připravili sto vzorků vín a uvařili pravý myslivecký guláš. "Zámecké prostředí výrazně výstavu zatraktivnilo. Bučovická radnice nám také na akci přispěla penězi," uvedl Pavel Smejkal z odboru životního prostředí vyškovského městského úřadu. Přestože na výstavě převažovali muži v zelených uniformách, paroží lákalo i ženy. "Přítel je myslivec v Němčanech, a tak jsme na takové přehlídce nemohli chybět," řekla třeba čtyřiadvacetiletá Kateřina Dufková z Chrlic. Podobně na tom byly i Monika Synková z Vyškova a Štěpánka Sadílková z Kroužku u Rousínova, které jejich partneři nadchli pro myslivost natolik, že se od začátku letošního roku dokonce staly mysliveckými adeptkami.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.