Přihlásit

Republika s řehtačkami (Týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zamkovského chata koncem března.
Nad ránem ještě za tmy se ozývá řinčení skla. Vrznou kuchyňské dveře. A pak nocující turisté zaslechnou mlaskání...
Vítejte ve Vysokých Tatrách.

Čtyřčlenná medvědí rodinka hoduje na odpadcích nejprve v kuchyni, poté si je odnáší. Medvědici se třemi mláďaty se snaží hlukem zahnat zaměstnanci. Na pomoc si berou i řehtačku.
Na Zamkovského chatě ani jinde v horských oblastech Slovenska nejde o návštěvu ojedinělou. Že to není nový fenomén, dokazuje vycpaný medvěd v Tatranském muzeu. Svými návštěvami před 26 lety děsil hosty sanatoria ve Vyšných Hágách, než ho skolili myslivci.
Výjimky na odstřel jsou v posledních letech předmětem sporů mezi ochranářským sdružením Vlk a ministerstvem životního prostředí. Ochranáři soudně napadli téměř šest desítek rozhodnutí.
Zatím jim soud vyhověl v osmi žalobách, ale zdá se, že mohou uspět s většinou z nich. Odstřel je podle nich poslední možností. Nejprve je třeba zkusit zabezpečení odpadkových kontejnerů, elektrické oplocení chat, odlákání medvědů jinam nebo jejich odchyt a převoz. Zoologické zahrady už ale taková zvířata nechtějí.
"Medvěd hnědý je chráněný živočich evropského významu. Výjimky je možné udělit je v odůvodněných případech, jako je kontakt s obyvatelstvem. Škody na včelstvech za dva tisíce korun není možné považovat za závažné," zdůvodnil předseda senátu bratislavského krajského soudu zrušení výjimky v jednom z případů.
Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že soud neprohrálo. Výjimky byly z loňska, a tak už neplatí. Soudní závěry se musejí promítnout až do schvalování nových odstřelů. Podle mluvčího resortu Petera Višvádera medvědů na Slovensku přibývá a zvyšuje se i počet jejich útoků na lidi a hospodářství.
Podle ministerských statistik v roce 2007 zaútočili medvědi 78krát. V některých případech způsobili i vážná zranění. Přesný počet zvířat není znám. Každá ze skupin má svůj odhad. Ministerstvo podle Višvádera hovoří o osmi stech kusech, ale myslivci mají vyšší číslo, "protože chtějí realizovat odstřely".
Skutečný počet by měl být znám ve třech až čtyřech letech. Projekt financovaný z evropských fondů by měl umožnit sčítaní slovenských medvědů. Do jeho skončení budou udělovány jen podzimní výjimky na odstřel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.