Přihlásit

Duben v myslivosti (Havlíčkobrodský deník )

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čištění krmelců

Po zimě je nutno rovněž kontrolovat zastřešení a ohrazení krmelišť. Je nutno z nich odstranit zbytky potravy, aby nesloužily jako potrava rychle se množícím hrabošům.
Malé lehké krmelce je nejvhodnější přemístit o několik metrů dál. Okolí větších stabilních krmelců je vhodné nejprve shrabat a následně tlumit možný výskyt parazitů posypáním povrchu nehašenýmpáleným vápnem.

Zdraví zvěře

Mírná zima a pozvolný nástup jara umožnil návrat zvěře do dobré tělesné kondice. Duben je měsícem, ve kterém spárkatá zvěř začíná měnit zimní srst za letní, intenzivně se paství a v klidných úsecích honiteb se paství i během dne.
Myslivci pokračují v pravidelné kontrole zdravotního stavu zvěře, zvláště srnčí zvěře v oblastech s vysokými osevy ozimé řepky, ve které jsou v současnosti opakovaně aplikovány insekticidy v kombinaci s dusíkatými hnojivy.
To vše způsobuje zhoršení zdravotního stavu srnčí zvěře, průjmy, ztrátu plachosti až hromadné úhyny.
V lesích je zvěř častěji rušena turistikou a čtyřkolkáři, a tak se častěji uchyluje do otevřených polí.

Srnci si vybírají svá nová teritoria

Staří srnci si začínají značit svá nová teritoria. Duben je tedy pro myslivce vhodnou dobou nejen k obeznání srnců, ale i pro kontrolu stavů zvěře a její kondice. Je nutno stále doplňovat kusovou krmnou sůl do slanisek.

Málo zajíců

Vzhledem k tomu, že v loňském roce byl velmi nízký výskyt hrabošů, kteří jsou hlavní potravou lišek a dravců, došlo k podstatnému snížení stavů zajíců, a to i v honitbách, kde se starali během zimy o pravidelný přísun krmiva včetně okusu větví jabloní. Mnoho mladých zajíců uhyne rovněž pod velkou zemědělskou mechanizací, která v březnu vyjela do polí těsně po objevení mladých zajíčků, kteří jsou proti ní zcela bezmocní.

Co dalšího se děje v honitbách?

Vdruhé polovině dubna:
-kvetou břízy, prvosenky, javory a habr
-nejmladší jeleni vytloukají paroží
-hnízdí bažant obecný, kopřivka obecná, jestřáb, káně lesní a holub hřivnáč
-středně staří srnci vytloukají paroží -probíhá kaňkování tchořů -daňci shazují paroží -přilétají rorýsové -dokončuje se setí kukuřic a slunečnic
-všechna pole se postupně začínají zelenat
-ve vyšších polohách se sází brambory (v nížinách se pole s ranými bramborami příkrývá netkanou textílií, do které se často zamotávají zajíci a další zvěř).
Ing. Jiří Šilha, Českomoravská myslivecká jednota


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.