Přihlásit

V Důstojnické besedě bylo k vidění téměř 740 trofejí (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jaroměř-Josefov
Stejně jako před čtyřmi lety, tak i minulý víkend se stal překrásný sál Důstojnické besedy v Jaroměři Josefově hostitelem chovatelské přehlídky trofejí zvěře spárkaté a ostatní zvěře ulovené v okrese Náchod za myslivecký rok 2007. Ve vkusně upraveném historickém sále bylo vystaveno celkem 739 trofejí jelenů, daňků, srnců, muflonů, lišek a jezevce.
Dobře připravenou akci zahájila už tři dny před samotnou přehlídkou hodnotitelská komise, která pod "taktovkou" předsedy Davida Reka ohodnotila předložené trofeje spárkaté zvěře ulovené v loňském roce na Náchodsku. "Ze 64 honiteb bylo předloženo a hodnoceno 631 trofejí srnců. Tato dominantní zvěř celé oblasti se velmi dobře vyrovnala s následky tuhé zimy před dvěma roky a dnes můžeme konstatovat, že stavy srnčí zvěře v okrese Náchod jsou opět na stejné výši jako v letech předcházejících," říká člen hodnotící komise Václav Záleský. "Deset medailových trofejí je důkazem toho, že došlo i ke zlepšení kvality," dodal.
Naopak kvalita jelení zvěře je oproti minulým letům na ústupu, jak co do početních stavů, tak i co do kvality.
"Trofeje jelenů III. věkové třídy nebyly k hodnocení předloženy žádné, protože se loví i nadějní jeleni I. a II. věkové třídy zcela bez zábran. O tom svědčí i větší počet červených bodů," nemohl si nevšimnout Václav Záleský, že nevhodný odstřel u jelenů se blížil téměř k 50procentní hranici.
"Nedostatek vidíme v malé výměře honiteb a v neutěšených sousedských vztazích. Snad jen zřízení jeleních oblastí a větší kontrola by pomohla k nápravě neutěšeného stavu," domnívá se Václav Záleský a upřesňuje, že k hodnocení bylo předloženo 53 trofejí, z nichž nejstarší byl ulovený sedmiletý jelen

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.