Přihlásit

Myslivci přilákali na zámek stovky lidí (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Náměšť na Hané
Od sobotního rána se nádvořím náměšťského zámku rozléhalo troubení lesnic a borlic. Lidé si prohlíželi dravé ptáky a mohli se také dozvědět zajímavosti o sokolnictví. Nejvíc návštěvníků na zámek dorazilo v zelených mysliveckých uniformách. "Výstavou trofejí a Mysliveckými dny si letos připomínáme výročí 85 let od založení Českomoravské myslivecké jednoty. Ta má v současné době na Olomoucku přes 2100 členů. Staráme se o honební plochu o rozloze přibližně sto tisíc hektarů," uvedl Jiří Zbořil, jednatel Okresního mysliveckého spolku Olomouc.
Uplynulá myslivecká sezona se podle nimrodů mimořádně vydařila. Myslivci na zámku vystavovali přes tisícovku srnčích, jeleních, daňčích a mufloních trofejí. "Získali jsme za ně patnáct medailí, což je úspěch, který nepamatujeme nejméně deset let," poznamenal Zbořil.
V zámeckém areálu nechyběli ani sokolníci. Děti si mohly pohladit ochočeného čtyřletého samečka výra velkého. "Jmenuje se Otakar. Je to nalezenec, našli ho v silážní jámě a předali do Zoologické zahrady na Svatém Kopečku. Dodnes je bohužel velmi slabý. Ve volné přírodě by sám nepřežil. Chovám ho na zahradě, nejraději má hovězí a kuřecí maso," řekl sokolník František Kubíček.
Kubíček chová také dravého motáka pochopa rákosního a páreček jestřábů vycvičených na lov. "V budoucnu bych rád jestřáby odchovával uměle. Dříve si sokolníci brali dravce z volné přírody, teď je tomu obráceně - do volné přírody vypouštíme ptáky z umělých odchovů," dodal Kubíček.
Návštěvníci si mohli poslechnout i myslivecké trubače z Přerova a z Vojenských lesů a statků. Na lesnici s nimi hrála i patnáctiletá Pavla Šindlerová z Dobešova v Oderských vrších. "Na lesní roh hraji necelý rok. Cvičím hodinu denně a v červnu se chci zúčastnit soutěže mysliveckých trubačů na zámku Hluboká nad Vltavou," přiznala sympatická studentka, jejímž snem je zelená kamizola. "Už jsem s otcem začala chodit na hony. Jakmile mi bude osmnáct, vyřídím si zbrojní pas a lovecký lístek. Myslivosti se chci věnovat se vším, co k ní patří. Určitě se nebudu vyhýbat ani lovu," poznamenala budoucí myslivkyně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.