Přihlásit

Zbraně: na Olomoucku převážně lovecké (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Podle posledních statistik počet registrovaných zbraní v Česku stále stoupá. Na Olomoucku téměř šest tisíc vlastníků zbrojního průkazu legálně drželo přes dvanáct tisíc zbraní.
Ročně pak v okrese přibude zhruba dvě stě nově registrovaných zbraní, na tomto počtu se ale významně podílejí sběratelé a myslivci, kteří jich na jeden zbrojní průkaz vlastní až deset. Prodejci v Olomouci však v tomto ohledu pociťují spíše zvýšení zájmu o myslivost a lov. Tedy větší prodej loveckých pušek a vybavení. "Konkrétní počty ukazují, že v roce 2007 evidovala policie na 5872 zbrojních průkazů a 12 194 zbraní. Z toho ale velkou část tvoří lovecké a sběratelské zbraně. Myslivci totiž stejně jako sběratelé většinou na jeden průkaz vlastní více zbraní," vysvětlila mluvčí olomoucké policie Marta Vlachová. Trestná činnost pak je, podle ní páchána spíše se zbraněmi získanými nelegálně. Viník je tak potrestán i za nedovolené ozbrojování, které mu může k trestu přidat i rok vězení.
Poměr zbraní prodaných v olomouckých obchodech pak vyznívá jednoznačně pro lovecké pušky. O nakupování pistolí už podle obchodníků dlouho není takový zájem jako dřív.
"Nejvýraznější je teď hlavně pokles poptávky po krátkých palných zbraních, tedy pistolích a revolverech. V období od roku 2004 se v našem obchodě snížil jejich prodej o více než polovinu," řekl Jindřich Malinka, vedoucí prodejny se zbraněmi ARMS-CZ v Olomouci.
Prodejcům to ale příliš nevadí, protože lovecké vybavení je daleko dražší. "Na deset prodaných loveckých zbraní připadá zhruba jedna pistole. Lovecké pušky teď stále častěji nakupují podnikatelé, kteří si oblíbili lovy pořádané v zahraničí, například v Americe nebo Austrálii," doplnil Malinka. Kvalitní vybavení pro lov se pohybuje vysoko nad stotisícovou hranicí, což je mnohem víc, než zaplatíte, pokud máte zájem si jen zastřílet z pistole na střelnici. Cena za krátkou palnou zbraň se pohybuje v řádu tisíců a kvalitní automatickou zbraň pořídíte za 25 000 korun.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.