Přihlásit

Nejvíc zbraní v okrese je mezi myslivci (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zmíněné zbraně jsou rozděleny do několika kategorií. V kategorii A jsou tzv. zakázané samočinné zbraně. Žadatelé o ně musí mít výjimku. Těchto zbraní je v okrese podle slov Milana Pecháčka z inspektorátu pro zbraně, střelivo a výbušniny okresního ředitelství policie osmatřicet. V další skupině B jsou pak zbraně krátké (především pistole a revolvery). Těch je v okrese 2972. V kategorii C jsou pak převážně zbraně lovecké. Na Orlickoústecku je jich evidováno 4832.

Boom žadatelů je již minulostí

Majitelé zmíněných zbraní musí vlastnit zbrojní pas. Boom, který trval zhruba od roku 1996 do roku 2000, kdy o "zbroják" žádalo opravdu hodně zájemců, už pominul. Podle údajů policie v regionu přibývá poslední roky do dvou set žadatelů. V současné době je v okrese kolem 3200 držitelů zbrojních průkazů. Toto číslo je v podstatě stabilizováno, protože někteří držitelé umírají, jiní si průkazy nechávají i propadnout. Získat dnes zbrojní pas není zvlášť obtížné. Žadatel dá přihlášku, naučí se zákon o zbraních a střelivu a na výzvu se dostaví ke zkouškám. Ty se skládají z písemného testu, testu bezpečné praktické manipulace se zbraní a střeleb. Pokud žadatel obstojí a přinese i potvrzení od lékaře, nic nebrání tomu, aby průkaz získal. Každá skupina zbrojního průkazu přitom stojí 500 korun, odborná zkouška na střelnici přijde v průměru na 800 korun.
Ptáte se, jaká skupina lidí si zbraně pořizuje? Vedle myslivců se podle Milana Pecháčka nedá nějaká jiná skupina specifikovat. "Jsou to spíš lidé, kteří mají ke zbraním vztah, mají je jako koníčka. Je to koníček jako každý jiný a vůbec není levný. Lidé na něho musí mít peníze."
Na dotaz, zda se v poslední době dopustil některý z majitelů zbraní trestného činu, odpověděl Milan Pecháček záporně: "Loni ani letos se za použití legálně držené zbraně nikdo žádného trestného činu nedopustil." Jak dodal, policie nemá ani poznatky, že by bylo k nějakému deliktu použito zbraně držené nelegálně. "Náš okres je v tomto ohledu poměrně klidný," uzavřel policejní specialista.

Češi mají velký zájem o "Glocky"

Co se týká celé České republiky, počty střelných zbraní v rodinách se rok od roku zvyšují. Loni toto číslo dosáhlo téměř 650 tisíc. Loni se také zvýšil počet zakázaných zbraní držených českými občany. Počet zjištěných přestupků a trestných činů spáchaných těmito zbraněmi se ale stále drží dlouhodobého průměru kolem 6200 případů ročně.
"Češi mají největší zájem o pistole značky Glock, které si pro svoji spolehlivost a přesnost získaly oblibu i v policejních složkách spousty zemí po celém světě," říká šéfredaktor časopisu Zbraně a náboje Zdeněk Kašťák. Jméno Glock v Americe už tak zlidovělo, že se používá pro jakoukoli drahou černou pistoli.
V nabídce specializovaných prodejen jsou ovšem i jiné typy zbraní. Liší se podle účelu, ke kterému slouží, podle typu nábojů a střeliva, vzhledu, způsobů nabíjení a samozřejmě podle mechaniky, se kterou pracují. Existují zbraně sportovní, vojenské, historické, jednoranové nebo víceranové, dlouhé nebo krátké ruční zbraně. Některé z nich jsou zákonem zakázané. Jedná se především o ty, které jako zbraň nevypadají nebo jsou vyrobeny z jiného materiálu, než je kov. Nedovolené je v Česku rovněž používání některých částí zbraní: tlumiče hluku výstřelu nebo zaměřovače.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.