Přihlásit

Zbraně kupují hlavně podnikatelé a myslivci (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškov
Kozlice, kulovnice, malorážky, brokovnice, pistole, vzduchovky. I na Vyškovsku docela letí prodej zbraní. Stálou klientelu tvoří zejména podnikatelé se zbraněmi na sportovní střelbu a zatím se ještě drží myslivci s loveckými zbraněmi. Přestože má Radek Kotík jen maličkou rodinnou firmu, nemůže si na nezájem zákazníků stěžovat. Pro prodej zbraní se rozhodl už před čtrnácti lety, kdy si jako dlouholetý myslivec udělal z koníčku povolání.

* Myslivci patří mezi hlavní odběratele zbraní?

Vdnešní době to už rozhodně není, co bývávalo. Myslivců na Vyškovsku pomalu ubývá. Je to paradox. Zvěře přibývá, ale myslivost stagnuje, pomalu ztrácí tradici. Letos je mezi myslivci jenom pouhých šestnáct adeptů.

* Platí stále, že velký podnikatel se pozná podle toho, že vlastní zbraň?

Dřív bylo velikou módou, že každý podnikatel si pořizoval na obranu krátkou zbraň. Teď už to neplatí. Pomalu se jich zbavují. Naopak si kupují spíš brokovnice pro sportovní střelbu. Ta se dnes stále víc rozšiřuje. Stále častěji si chodí ze sportu zastřílet i ženy. Vzniká hodně střelnic.

* Kde si lidé na Vyškovsku mohou zastřílet?

Střelnice pro brokovnice vznikly nejenom ve městě, jako je třeba Slavkov,kamchodí spíš podnikatelé, ale i v malých obcích, kde trénují třeba myslivci. Jde například o Moravské Málkovice, Kučerov, Podomí, Kroužek u Rousínova. Známáje i střelnice v Lulči, která je specializovaná na krátkou kulovnici.

* Jaké střelné zbraně se dají koupit bez zbrojního průkazu?

Bez průkazu se prodávají jenom plynové a vzduchové zbraně nebo kapslové flaubertky. Všechny ostatní střelné zbraně, a to perkusní, lovecké kulové i brokové, krátké pro ochranu i pro sportovní účely, se prodávají jen na zbrojní průkaz.

* Jsou na Vyškovsku oblíbené perkusní zbraně?

NaVyškovsku je silná napoleonská tradice a hodně lidí si kupuje historické repliky. Střelivo si většinou odlévají sami. Hodně roste zájem rovněž o vzácné zbraně pro sběratele.

* Jak musí být zbraně v domácnosti zabezpečené?

Ze zákona musí být v trezoru. Nebezpečná dokáže být i obyčejná vzduchovka. Ta sice nemusí být v trezoru, ale musí být umístěnámimodosah dětí. Je třeba pamatovat na nový zákon. Podle něho musí být zbraň při převážení v autě mimodosah, třeba v kufru a ještě v pouzdře. Když není ve zbrojním průkazu zapsané nošení zbraně, tak ji majitel nesmí nosit u sebe, pouze ve střelnici. Někteří lidé si příliš pozor nedávají. Klidně donesou do obchodu zbraň k opravě a nechají ji nabitou.

* Jaké zbraně si kupují ženy?

Žena si na obranu vybere spíš pepřový sprej. NaVyškovsku je jenom málo žen se zbrojním průkazem. Výjimkou jsou pracovnice hlídací agentury.

* Jaké další zbraně zajímají Vyškovany?

Kroměstřelných zbraní to jsou hlavně nože, ale ne na obranu, spíš na turistiku nebo k houbaření. Velký zájem je o pepřové spreje. Před Vánocemi obvykle roste zájem o luky, samostříly, katany.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.