Přihlásit

Muž podezřelý z pytláctví vláčel myslivce na kapotě (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvory nad Lužnicí
Když v pondělí kolem desáté večer na Suchdolsku zaslechli dva myslivci výstřel a poté uviděli záblesk světla, ani netušili, co se z toho může vyvinout.
Jedním z myslivců byl policista a zároveň člen myslivecké stráže, který na účelové cestě v honitbě zastavil sedmadvacetiletého řidiče a vyzval ho, aby vystoupil z auta.
Muž podle včera zveřejněné policejní zprávy mu sdělil, že hledá psa, a poté se chtěl rozjet. Myslivec mu ale vstoupil před auto a řidič na něho začal najíždět. Pak už myslivec a policista v jedné osobě uskočit nestačil a skončil na kapotě vozu, kde se držel za stěrač a hranu hauptny.
Poté absolvoval asi půlkilometrovou jízdu na kapotě, kdy se řidič snažil rozjíždět a prudce brzdit, což nakonec skončilo pádem zastánce myslivosti a jeho zraněním.
Podezřelý řidič ujel. Na celém případu je paradoxní to, že jsou oba členy stejného honebního společenství a podezřelý řidič ví, že kolega je policistou a členem myslivecké stráže.
Zraněný policista, který utrpěl při nedobrovolné jízdě na kapotě a následném pádu oděrky, se včera k nočnímu zážitku nechtěl vyjadřovat s tím, že vyšetřování případu je teprve v počátcích. V osudné době, kdy prováděl výkon myslivecké stráže, byl mimo službu. Na slovo byl skoupý i druhý člen společenství, který u incidentu byl.
"Pachatel byl nalezen doma. Nyní pokračují výslechy všech zainteresovaných a prověřují se skutečnosti, které incidentu předcházely. Rozhodující je, že muž neuposlechl výzvy veřejného činitele a zaútočil na něj," sdělil včera krajský policejní mluvčí Jaroslav Beran.
Dodal, že policista, i když není ve službě, musí jednat tak, jako kdyby v ní byl. To znamená podle svých možností podniknout odpovídající kroky k odvrácení či zmaření trestné činnosti.

Útoky pytláků

O setkání s pytláky v revírech nemají na Jindřichohradecku myslivci nouzi. Mnozí příslušníci Hubertova cechu hovoří o tom, že nachází v revírech pozůstatky po nelegálních lovcích a někdy jsou také vystaveni útoku.
Například bažantník z Chlumu u Třeboně kdysi byl atakován pytlákem.
Mnozí možná ještě mají na paměti rozsáhlý případ z roku 2001, kdy byly na Jindřichohradecku zabaveny při domovních prohlídkách nejméně dvě desítky nelegálně držených loveckých zbraní. Pytláctví se však nedařilo skupině prokázat.
Jednatel jindřichohradeckého okresního mysliveckého spolku Pavel Průša včera vzpomněl i na případ myslivců z Mazelova na Českobudějovicku, kteří jednoho člověka kvůli podezření z pytláctví za dramatických okolností zastřelili.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.