Přihlásit

Chovatelé jelenů možná budou moci zvířata střílet přímo na farmě (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Změnu přináší novela, kterou dnes doporučil Senátu schválit jeho zemědělský výbor. Senát bude předlohu projednávat příští týden.

Převážení divokých zvířat na porážku by pro ně podle zastánců zákona znamenalo zbytečné týrání. Farmáři ale budou muset splňovat poměrně přísné podmínky. Například odstřel bude povolovat příslušná krajská veterinární správa, která o místě a času odstřelu bude navíc informovat policii.

V Česku existuje Asociace farmových chovů jelenovitých, která sdružuje desítky farem. Maso z nich putuje po veterinární kontrole do restaurací nebo obchodní sítě. Novela by mohla podpořit podnikání v tomto oboru, neboť dosavadní způsob porážení celou řadu potenciálních zájemců odrazoval od přistoupení k chovu jelenů.

Novela má umožnit také to, aby myslivecká sdružení prodávala přímo spotřebitelům třeba z řad domácností drobnou ulovenou zvěř ze svých revírů. Zvěř ale bude muset před prodejem prohlédnout odborník vyškolený na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.