Přihlásit

Jelen menší než kočka! (Aha! neděle)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Dávej pozor, málem jsi zašlápl jelena!" Připadá vám to jako vtip? Není! Na Zemi žijí desítky zvířat, která jsou tak malá, že byste je mohli nosit po kapsách, některá byste mohli ubytovat i v krabičce od sirek. Kdo je vlastně nejmenší? Našli jsme devět opravdových prcků ze světa zvířat...

Kapesní opička. Komba jižní
V našem přehledu samozřejmě nesmí chybět ani zástupce primátů. Komba má velké oči a uši a neustále vypadá trochu vyplašeně. Měří pouze 15 cm a váží asi 60 g. Prchat se, i vzhledem ke své velikosti, komby naučily opravdu velmi rychle.

Vejde se do krabičky od sirek. Bělozubka nejmenší
Krabičku od sirek do pohotovostní polohy! Bělozubka nejmenší je totiž pravděpodobně nejmenším savcem na světě. Velká je asi 4 cm a váží pouhé 2 g. Díky svým rozměrům je dokonce schopná prolézt chodbičkou větší žížaly, na které si vzápětí pochutná.

Miniaturní jelen. Kančil indický
I když je blízkým příbuzným jelena, měří v dospělosti jen 60 cm a váží pouhé tři kilogramy. Má to ale své výhody. Z tohoto drobečka opravdu moc masa není, takže je úplně mimo zájem pytláků. Pro predátory je ale poměrně snadnou obětí, ve svých drápech ho lehce odnese i větší pták.

Mrštný bojovník. Linsang skvrnitý
Tahle zvláštní cibetkovitá šelmička měří asi 40 cm a váží maximálně 800 g. Je i díky své velikosti nesmírně mrštná a rychlá. Roztomilé jsou na ní hlavně velké oči, které jí umožňují perfektně vidět i v temné noci. Malá jako housenka

Myška drobná
Jméno tohoto nejmenšího evropského hlodavce vypovídá o všem. Měří asi 5 cm a váží maximálně 11 g. Vyšplhat po křehkém lučním kvítí, aniž by se stonek ohnul, pro ni není žádný problém.

Na jazyku má štěteček. Possum medosavý
Vypadá trochu jako rejsek, ale je to překvapivě vačnatec, podobně jako klokan. Jeho tělíčko je velké asi 7 cm a váží pouhých 10 g. Zajímavostí je, že na konci jazýčku má speciální štětičku, kterou z květů rostlin vylizuje svůj milovaný nektar.

Bydlí i v Česku. Kolčava
Nemůžeme se samozřejmě nezmínit o nejmenší šelmičce, kterou můžete vcelku bez problémů potkat i v českých lesích. Kolčava měří méně než 20 cm a váží asi 30-130 g. Přesto je to zarputilý dravec, který si rád pochutná na různých hlodavcích.

Klokaní miminko. Tarbík
Tarbík je na první pohled dost podobný klokanovi. Dlouhé zadní nohy mu slouží k tomu, aby byl schopen doskočit až dva metry daleko. To je při velikosti 10-12 cm parádní výkon. A to váží jenom něco kolem 50 g!

Malý velký lovec. Kulíšek nejmenší
Sovy jsou většinou pořádně velké, tahle nejmenší sovička jim ale konkurovat zrovna nemůže. Měří jen 16 cm a váží okolo 60 gramů. Ani to jí ale nevadí při lovu, ve kterém je úspěšnější než její urostlejší příbuzní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.