Přihlásit

Popíjení se zbraní se prodraží (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) totiž včera ve vládě prosadil změny zákona o zbraních a střelivu, které počítají s pokutou až 50 tisíc korun pro lidi, kteří manipulují se zbraní po požití alkoholu.
Ačkoli toto ustanovení míří především na příslušníky Hubertova cechu, dopadne i na občany, kteří se v opilosti na veřejnosti chlubí, že jsou ozbrojeni.
Jak Právo již informovalo, Langer se tím snaží napravit nedostatek dosavadního zákona, který sice manipulaci se zbraní pod vlivem alkoholu zakazuje, ale neumožňuje za to dostatečně přísný trest. Dosavadní zákon sice počítá s finančním postihem až 15 tisíc korun, ale ten je pro velkou nebezpečnost takového jednání příliš malý.
Nový zákon, který nyní putuje do Sněmovny, také stanoví, že myslivec, jenž cestuje do honitby veřejnou dopravou, musí mít zbraň v uzavřeném pouzdře. Myslivci budou muset předložit lovecký lístek k získání zbrojního průkazu pro lovecké účely.

Sportovci smějí jen na střelnici

Každý, kdo bude mít u sebe zbraň, se bude muset na vyzvání policisty podrobit dechové zkoušce nebo lékařskému vyšetření, zda nepil alkohol. Odmítne-li, pak mu hrozí také stejně vysoká pokuta. Postih může být provázen i ztrátou loveckého lístku či zbrojního průkazu.
Padesátitisícová sankce by měla hrozit i každému, kdo si pořídí zbraň, aniž by vlastnil zbrojní průkaz.
Maximální pokuta postihne i toho, kdo bude střílet ze zbraně jinde, než je povoleno, byť má potřebné papíry. To se týká hlavně myslivců, kteří budou moci střílet jen v honitbě, či sportovců, kteří mají vymezeno použití zbraně jen na střelnici.
Přísný zákaz se má vztahovat na držitele funkčních vojenských samopalů, útočných pušek či kulometů, tlumičů či laserových zaměřovačů, nově i odpalovacích zařízení. Takových zbraní je velmi málo, neboť k jejich držení musí dát výjimku policie, která ji poskytuje nerada. Přesto jich bylo např. v roce 2005 evidováno 1318.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.