Přihlásit

Psi trhají myslivcům zvěř (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonín
Mohla mít tři mladé, ale zakousl ji pes. Pes, kterého si nehlídal pán. Čerstvě roztrhaná srnka opět rozesmutnila myslivce z honitby Očov v Hodoníně. Nešlo totiž o první případ. "Ročně nám psi zabijí desítky zajíců a dva až čtyři kusy srnčí zvěře," stěžuje si hospodář honitby Očov Pavel Petrželka. Ten z toho viní některé návštěvníky lesa, především z blízkého sídliště Jihovýchod, jejichž čtyřnozí mazlíčci v soukromé honitbě zvěř často pronásledují a mnohdy i strhávají. Zvířatům tak způsobují stres a myslivcům ztráty. Lidé si neuvědomují, že porušují zákon o myslivosti.
"Pes, který není ovladatelný na povel, musí být v přírodě veden na vodítku s náhubkem. Myslivecký hospodář či myslivecká stráž jsou oprávněni usmrcovat psy, kteří pronásledují zvěř," upozornil Petrželka. Zastřelit psa si ale myslivci nedovolí. "Už jsme zažili vyhrožování, nadávky i propíchnuté pneumatiky ze strany majitelů psů," uvedl Petrželka.
Myslivce znevýhodňuje i zákon. "Člověk může jít se psem do honitby, ale ten nesmí být mimo vliv svého vůdce. To může být sporné, pod vlivem je pes na vodítku i pod píšťalkou," upozornila na nejasné formulace zákona mluvčí hodonínské radnice Petra Kotásková. Pokud se myslivecká stráž pustí do výměny názorů s majitelem psa, může se nakonec dočkat i obvinění z překročení pravomoci veřejného činitele. Svázané rucemái radnice.
"Myslivci hlásí úhyny Státní správě lesů a myslivosti. Ta to může prověřit, ale i když je téměř jasné, že zvíře zakousl pes, myslivci to nemohou dokázat, a je to tedy tvrzení proti tvrzení," upozornila na úskalí Kotásková.
Vstup do lesa přitom nemůže lidem podle lesního zákona nikdo zakázat, i když je soukromý. Jedinou výjimkou je dočasné omezení vstupu kvůli mladé výsadbě, ochraně plodin či v době hnízdění a kladení mláďat.
Pejskaři si ale často stěžují, že nemají se psy kam jít. "V Hodoníně není kde venčit psa na volno. Je to velice smutné chodit jen kolem Kauflandu na veslařský klub," napsal nedávno do redakce pan Vojtíšek. Podle městské vyhlášky o volném pohybu psů mohou pejsci běhat bez vodítka v šesti lokalitách. O rozšíření seznamu ale radnice neuvažuje. "Je to o lidech, žádný zákon ani vyhláška to nevyřeší. Pokud jsou lidé zvyklí chodit se psem do lesa, budou tam chodit dál," myslí si hodonínský starosta Lubor Šimeček. Podle místopředsedkyně hodonínského kynologického klubu Jaroslavy Hřebačkové zodpovídá za psa jeho majitel. "Zvěř nezabije cvičený pes. Mohl to udělat jen hladový, toulavý či necvičený," řekla. Pouštět psa v lese je podle ní pohodlnost majitele. "Sama se psy do lesa nechodím, hledám jim jinou zábavu. Nabídka kynologických sportů je pestrá," upozornila Hřebačková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.