Přihlásit

Obora jelení a daňčí zvěře (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z historie obory: byla založena roku 1990, kdy sloužila jako zařízení pro chov černé zvěře. Od roku 1996 se zde chová jelen lesní a daněk evropský.
Celé pojednání se dá nalézt na internetových stránkách. Chodím do obory fotografovat a vlastně si odpočinout mezi krásnou ušlechtilou zvěř, která není zatížena člověčími problémy. Kdykoli mám možnost promluvit s oborníkem, panem Jaroslavem Tatarkovičem, je to balzám na duši. Unikáme v myšlenkách do říše lesů a zvěře, vše ostatní zůstává v pozemských sférách.
Pan Tatarkovič umí o oboře velmi hezky a sugestivně vyprávět. Jediné, co ho tlačí, je čas a ekonomická problematika chodu zařízení. Ale to v dnešní době známe všichni. Fotografovat v oboře není prý podle renomovaných fotografů to pravé ořechové. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel, že to zas tak jednoduché není. Jelení zvěř je stále plachá a nedůvěřivá, pravda daňci se na jablko utáhnout dají. Ale jinak čekáte na dobrý snímek stejně jako v lese. Jen s tím rozdílem, že víte, že tady zvěř opravdu je. V lesích zvěře ubývá, úživných polí je méně a méně. Po cestách se prohánějí čtyřkolky a motocykly. Zvěř se proto stěhuje do míst, kde leckdy není možno se za ní dostat. A pak, žádný hajný, když na něj zazvoníte, vám nebude dvě hodiny o zvěři a lese jen tak povídat nebo vás jen tak ze sportu doprovázet.
Pan Tatarkovič, pokud je doma, tak ano. A zadarmo. Fotografování bílých jelenů v Žehušicích stojí kolem dvou tisícovek za den. Ve Skalici to stojí jen chuť, radost a štěstí při pořizování krásných záběrů. Kolem části obory je žlutě značená stezka. Každý se zde může projít, zastavit, pokoukat, vyfotit. Ale hlavně nekrmit! To pan oborník vidí moc nerad. V dnešní době, kdy se platí všude a za všechno, to není zas tak málo. Leckteré děti volně pobíhající zvěř mohou vidět jen v televizi, či v zoologické zahradě a nebo v oboře Skalice ve Skalici u České Lípy.
Zdeněk Nigrin, Cvikov


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.