Přihlásit

Pláště nábojnic likvidují na Salaši ekologicky (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za původce odpadu se považují na svých střelnicích i myslivci. Vždyť po skončeném výcviku, tréninku nebo závodu z brokových zbraní jsou na střelištích stovky až tisíce plášťů nábojnic z umělé hmoty s kováním.
"Po každé skončené střelbě byly vždycky použité nábojnice posbírány a v pytlích odvezeny firmou, která se zabývala likvidací odpadu. Hovořím o době, kdy jsem měl střelnici před obcí Salaš v pronájmu a pláště nábojnic byly z tuhého papíru. Dnes už se používají sporadicky a v kurzu jsou nábojnice plastové," říká Josef Panáček, někdejší olympijský vítěz ve střelbě na skeetu.
A právě na likvidaci plastových nábojnic či dutinek, jak je příslušníci Hubertova cechu nazývají, se už vloni zaměřil nynější správce střelnice Českomoravské myslivecké jednoty Okresního mysliveckého spolku (ČMMJ OMS) Uherské Hradiště František Moštěk.
"S nápadem, jak plastové pláště nábojnic ekologicky zlikvidovat, přišel můj zeť Jakub Ševčík. Dali jsme hlavy dohromady a vytvořili mechanismus, do něhož se ručně vsune třicet plastových nábojnic a on z nich oddělí kování. Plastové dutinky pak putují k dalšímu zpracování do jedné kostelanské firmy a kování do sběrných surovin," prozrazuje ekologický postup při likvidaci použitých nábojnic Moštěk.
Za tři minuty lze podle něj oddělit plast od kování ze stovky dutinek. Správce salašské střelnice vloni ekologicky zlikvidoval na pět centů plastových dutinek, ale dvacet plných pytlů na něj ještě čeká. "V průběhu roku přibudou další. Pořádek dělá přátele. Ale to není všechno. Díky pořádku vzniká na střelnici i hezké prostředí. A to zpětně zase může napomoci k pěkným vztahům mezi myslivci, ekology a veřejností," prohlásil Moštěk a pro ilustraci dodal, že v průběhu nedávného přeboru okresu v brokové střelbě vystříleli myslivci na salašské střelnici na pět tisíc brokových nábojů. Za necelý duben pak vylétlo z vrhaček nad střelnici 20 tisíc asfaltových terčů, na něž nimrodi při cvičných střelbách ze svých brokovnic vypálili.
"Je potěšitelné, že správce salašské střelnice našel jednu z cest, jak ekologicky nakládat s plastovými dutinkami. Ne na všech mysliveckých střelnicích k tomu tak přistupují. Rozhodně by neměli správci střelnic plastové dutinky zakopávat někde do přírody," odkryl své obavy ekolog Jan Tománek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.