Přihlásit

Myslivcům začalo jaro prací v lese (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Konají se výroční členské schůze mysliveckých sdružení, na kterých se hodnotí uplynulá sezóna a vyčíslují se i náklady spojené se zimou.
Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty k tomu řekl: "Letošní vichřice napáchaly na posedech značné škody, proto je nutné je co nejdříve opravit, nebo dokonce vyrobit nové. I takový sortiment jako posedy či krmelce lze koupit přes internet."
Důležitý pro myslivce, ale i pro jiné uživatele lesa je také úklid okolo krmelců. Stará potrava může být plná různých parazitů a může také podporovat množení hlodavců. Proto myslivci okolí krmelců shrabávají a sypou nehašeným vápnem. Potíže, které vnímají myslivci velmi citelně, způsobují zvěři, nyní na jaře, také zemědělci svou činností. Pro zvířata je nebezpečná těžká zemědělská mechanizace, ale také přímo plodiny. "Třeba mladé listy řepky obsahují pro zvěř nebezpečné složky, které jim mohou snížit vnímání a v horším případě dokážou i zabít," upozorňuje Jiří Šilha.
Dalším důležitým aspektem, který myslivci sledují nejen nyní v dubnu, je potenciální šíření ptačí chřipky. Nálezy uhynulého ptactva musejí hlásit Státní veterinární správě. Neposledním rituálem myslivců je v dubnu pořádání zkoušek z myslivosti. Ty završují roční přípravný kurz adeptů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.