Přihlásit

Do mysliveckého se obleče sedm žen (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Je to rarita. To jsme za celou tu dobu, co připravujeme zájemce ke zkouškám z myslivosti, ještě neměli," říká za okresní myslivecký spolek Luděk Bělohlav.
"U nás to je rodinná tradice a manžel je také myslivec," vysvětluje Naděžda Soukupová z Babína. Myslivecká tradice v rodině byla jedním z důvodů i u Marie Tůmové ze Slaníku. "O přírodu se zajímám celý život, s přešťovickými myslivci se zúčastňuji honů i brigád. V neposlední řadě se zajímám i o myslivecké tradice," říká.
Kurz probíhal v dubnu a závěrečné zkoušky čekají budoucí myslivce v říjnu.
"Časově to je dvaasedmdesát hodin teorie. Pak adepty čeká střelecký výcvik z malorážky a brokovnice. S některým z mysliveckých sdružení si musejí domluvit praxi," doplňuje Luděk Bělohlav.
V závěrečných zkouškách ze sedmi předmětů je 420 otázek, včetně zkoušky ze střelby na asfaltové holuby a na terč a rozebírání a složení zbraně. "Nejtěžší pro mě budou otázky ze zoologie a střelectví," poznamenává Naděžda Soukupová, kterou varovali, že myslivecké zkoušky jsou jako druhá maturita.
Každý rok absolvuje zkoušky dvacet až pětadvacet nových myslivců. Na Strakonicku je na 1400 členů Českomoravské myslivecké jednoty.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.