Přihlásit

Přes strýce k lovu (Ekonom.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jen oku velmi pozorného návštěvníka kanceláře Martina Bureše neunikne myslivecký kalendář. Kromě běžných dat obsahuje i časové údaje o východech a západech slunce i měsíce či doby hájení jednotlivých druhů zvěře. Jinak byste nepoznali, že jste v pracovně vášnivého myslivce.
"Myslivost není jen lov zvěře, ale také péče o svěřenou zvěř ve vlastní honitbě," ujasňuje Bureš. Právě ta péče ho na celém koníčku zaměstnává nejvíce a také stojí nejvíc peněz. Provoz honitby - od nájmu přes krmení pro zvěř po vakcinaci a další náklady - se může vyšplhat až na desítky tisíc korun.

Peníze i čas
Levná není ani výbava pro samotný lov. "Dobrá výstroj se pohybuje v řádech desetitisíců korun, na různé druhy zvěře je třeba mít navíc různé zbraně," vypočítává Bureš.
Myslivost je koníček náročný i na čas. Například při jelení říji v září se mu Bureš věnuje až šest dní v týdnu, na což padne část dovolené. Jinak se myslivostí zabývá v průměru asi tři až čtyři dny v měsíci, převážně o víkendech.
"Každý lov je naprosto originální a maximálně vzrušující zážitek, nicméně nikdy nezapomenu na svého prvního jelena u slovenského Brezna a na všechny lovy v Africe," říká Bureš a dodává, že jeho snem je lovit postupně na pěti kontinentech. Zatím byl teprve na dvou, takže se má stále na co těšit.
K relativně populárnímu koníčku českého národa se Bureš dostal přes svého strýčka, myslivce z křivoklátských lesů.

Ideální odreagování
A co ho na myslivosti nejvíce láká? "Kontakt s přírodou. Vlastně jste pořád její nedílnou součástí. Jde samozřejmě také o pořádně adrenalinový zážitek. Chvíle, kdy stopujete nějakou zvěř nebo se k ní dostáváte na dostřel, jsou podle mého názoru naprosto neporovnatelné s něčím jiným," nadšeně vypráví Bureš.
Myslivost prověřuje i jeho fyzičku. "Úžasné je zvyšování osobní kondice při mnohakilometrových šoulačkách s plnou výzbrojí nebo při čekané v mrazivé lednové noci. Myslivost pro mne představuje naprosto ideální možnost odreagovat se od pracovního stresu a ideální způsob aktivního odpočinku," vyznává se Bureš, který řídí tuzemskou pobočku americké společnosti Medtronic. Firma je světovým lídrem v oblasti medicínských technologií a specializuje se zejména na pomoc lidem s chronickým onemocněním.

Martin Bureš
Věk: 40
Pozice: generální ředitel firmy na medicínské technologie Medtronic pro ČR a Slovensko
Čím jezdím: Jeep Grand Cherokee
Co jsem naposledy četl: Motocyklové deníky od Che Guevary
Poslední kulturní zážitek: film Venkovský učitel
Ideální dovolená: hory v zimě, moře v létě

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.