Přihlásit

Nejen ohaři ukázali rozhodčím své umění (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mezi ohaři se objevili krátkosrstí ohaři, čeští fousci, anglický setr, a také výmarský ohař. V kategorii malých plemen byli "v přesile" drsnosrstí jezevčíci a raritou jarního svodu byl hnědý Chesapeake Bay retriever. "Pejsci a jejich vůdci budou rozděleni do tří skupin a musí podle zkušebního řádu prokázat své vlohy pro práci v přírodě. Na ohaře čeká celkem dvanáct disciplín. Malá plemena ještě přinášejí kachnu z vody. Při jarních zkouškách se ověřují především vrozené vlastnosti psů bez nějakého většího výcviku," říká za pořadatele Marek Hrůza z Mysliveckého sdružení Dolní Vilímeč - Černý les.
Jde prý o takové "oťukávání" psa i vůdce. Když pejsek zkoušky zvládne, může po dalším výcviku skládat vyšší - podzimní zkoušky. Vrcholem snažení vůdce i psa je pak uspět v náročných všestranných mysliveckých zkouškách. "Když pejsek dnešní zkoušky nezvládne, může je kdykoliv opakovat," dodává pořadatel.
Na jarní zkoušky se sjeli vůdci se svými psy z celého Jihlavska. S nimi přijela také početná skupina diváků a příznivců. Na slavnostní nástup seřazené pejsky a jejich vůdce dovedla na koni Veronika Kovářová z Bohuslavic. Nechyběly ani myslivecké fanfáry. Osmdesátiletý aktivní myslivec Marcel Souček přijel se svým pejskem z Luk nad Jihlavou. Jeho Cita z Kulatého kopce je prý výborná zejména při práci na vodě, a také na přinášení ulovené zvěře. "Snad se nám to všechno podaří," říkal před začátkem zkoušek.
Jeho kolega z louckého mysliveckého sdružení Vladimír Prchal z Jeclova přijel na zkoušky s německým křepelákem Arénou z Božetínského vrchu. Rok starý pejsek si prý vždy dokáže poradit při práci na vodě. Výcviku psa věnuje vůdce svůj volný čas téměř každý den.
Libor Chalupský z Luk nad Jihlavou držel před slavnostním nástupem na zkoušky v náručí svého desetiměsíčního jezevčíka. I jemu prý věnuje každý den minimálně hodinu času. Jinak by prý pes nezvládl to, co je při práci v lese a na poli zapotřebí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.