Přihlásit

Zajíci v Praze nakazí ročně desítky lidí (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha/ Desítky lidí ročně se v Praze nakazí tularémií, tedy infekční nemocí, kterou nejčastěji přenášejí zajíci. Potvrzují to statistiky hygienické stanice i údaje z pražských nemocnic.
Hygienická stanice za šest měsíců loňského roku zaevidovala 30 případů přenosu této nemoci na člověka. Desítky případů evidují také pražské nemocnice. "Tularemie je častá. Letos jsme měli hospitalizováno již deset případů," potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Na Bulovce Petr Mach s tím, že častěji hospitalizují pacienty na podzim, v době honů. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici evidují dva až tři případy měsíčně.
Například loni se nemocí nakazili tři myslivci ze sdružení z Prahy 4. "Vím o třech případech, kdy se od zaječí zvěře nakazili mí kamarádi. Jeden z nich nakonec skončil v nemocnici," uvedl předseda Okresního mysliveckého sdružení Praha 4 Viktor Tolar k nemoci, jejíž příznaky popisuje obdobné jako u chřipky. Tularemie se v Praze objevuje témě každý rok. Před dvěma lety našli myslivci uhynulé zajíce například v Horoměřicích nebo Roztokách, loni v Praze 4 a letos veterinární správa vyhlásila ohnisko v části Ruzyně.

Nebezpečné maso

Nejčastější případy nákazy člověka jsou od zajíců. Jejich maso může zůstat infekčním v mraženém stavu i tři roky. Kromě zajíce mohou tularemii přenášet také králíci, hlodavci, klíšťata nebo komáři. Nákaza se přenáší velmi často při zacházení s uhynulou zvěří. Například při stahování či porcování, kdy bakterie může proniknout do organismu spojivkami nebo poraněnou pokožkou.
"Dále může člověk onemocnět při manipulaci nebo požití nedostatečně tepelně opracovaného masa nebo přisátím klíštěte nebo poštípáním krev sajícím hmyzem," uvedla vedoucí epidemiologického oddělení pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Nakazit se lze ale také vodou. Před několika měsíci řešila hygienická stanice kontaminaci vodního zdroje na Klatovsku, kde tularemií onemocnělo několik lidí. Příznaky nemoci byly obdobné jako při angíně.
Inkubační doba, tedy doba, než nemoc propukne, trvá většinou tři až pět dnů. Mohou se vyskytnout i případy, kdy se tularemie projeví až po třech týdnech od nákazy. Průběh onemocnění může mít více forem. Záleží na tom, jakým způsobem se člověk nakazí. Nemoc se léčí antibiotiky.
Podle lékařů mohou lidé nákaze tularemií předcházet tím, že nebudou manipulovat se zajíci sraženými na silnicích, sbírat a jíst ovoce v lese nebo z alejí u silnic, protože může být potřísněno močí nakažených zvířat. "Při stahování zajíce by pak lidé měli používat gumové rukavice," dodala mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.
Kromě tularemie patří k infekcím přenosným ze zvířete na člověka také klíšťová encefalitida, toxoplazmóza, leptospiróza a rovněž salmonelóza.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.