Přihlásit

Klíšťatům mírná zima hodně prospěla (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškovsko
Jarní oteplení láká k vycházkám. Přináší ale i nepříjemnost v podobě cizopasníků, kteří číhají v trávě nebo ve křoví. Klíšťata jsou všude. Nejen v lese, ale i v parcích a na zahradách. A přenáší nebezpečné choroby: klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu.
Zatím letos lékaři na Vyškovsku nezaznamenali případ klíšťové encefalitidy. "Jsme ale na prahu sezony a už v tuto dobu se mohou lidé nakazit," řekla Renata Vaverková z krajské hygienické stanice.
Lékaři doporučují, aby se lidé při vycházkách chránili. "Nejlepší ochranou proti klíšťatům je jednoznačně repelent. Po procházce by si lidé měli pořádně prohlédnout místa, na která se parazit nejčastěji přisaje, například na vnitřní stranu stehen či podpaží," radil primář chirurgického oddělení vyškovské nemocnice František Jagoš.
V žádném případě by podle něj se lidé neměli snažit klíště udusit. Měli by ho odstranit jednoduše a co nejdřív. "Lidé jsou ovlivnění televizí. Ta každou chvíli přinese rádoby nový objev, jak klíště správně odstranit. A pak místo medicíny taháme klíšťata. Přitom už třicet let platí stejný recept: Vydezinfikovat, klíště vyviklat a dát pryč," dal před časem jasný návod nesovický praktický lékař Miroslav Gardavský.
I přes tyto rady dají někteří lidé přednost odborníkům. Například ordinaci vyškovské praktické lékařky Blanky Mitěvové letos navštívilo už pět pacientů, na něž se klíště přisálo. "Žádný se ale nevrátil s tím, že by měl místo zarudlé. To možná přijde v červnu," uvedla Mitěvová.
Hygienici už ovšem letos případy boreliózy zaznamenali. "Od začátku roku evidujeme osm nakažených. Nejde však o sezonní záležitost, nemoc se objevuje celý rok. Co se týká encefalitidy, žádný případ nemáme," informovala vedoucí proti epidemiologického oddělení vyškovské hygieny Marie Hiršová.
Proti klíšťovému zánětu mozkových blan pomáhá očkování. Podstupují ho hlavně lidé, kteří se pohybují často v přírodě. "Naši zaměstnanci jsou očkovaní proti klíšťové encefalitidě," potvrdil šéf bučovické lesní správy Otakar Pavlík.
Podle lesníků se letos klíšťata objevila už v únoru. "Zima pro ně byla příznivá. Teď začíná jejich sezona," potvrdil Pavlík.
Před klíšťaty se chrání také myslivci. "Jsem lesník, takže jsem očkovaný. Ale vím, že kolegové z našeho sdružení se nechávají očkovat. Dnes je to už prostě nutnost, klíšťata jsou všude," podotkl hospodář mysliveckého sdružení Hubert Otnice Jiří Svoboda.
Už v loňském roce hygienici na Vyškovsku zaznamenali díky mírnému zimnímu počasí zvýšený výskyt klíšťat. Na Vyškovsku jsou mnohem častější případy, kdy postižení onemocní boreliózou.
Jen za první půlrok jich bylo patnáct.
Na rok 2006 připadlo sedmapadesát případů boreliózy a pět encefalitidy.
Prodělali jste někdy boreliózu nebo encefalitidu? Jaké máte zkušenosti s léčbou? Diskutujte na
www.vyskovsky.denik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.