Přihlásit

Myslivcům snižují stavy zvěře řidiči na silnicích (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplice
Přes pět set dopravních nehod se stalo na silnicích v teplickém okrese v prvním čtvrtletí. Za hodně nehod mohla zvěř přebíhající silnici. Střet vozidla s lesní zvěří končí ve většině případů tragicky pro srnu nebo divoké prase. Odnese to i vozidlo a v nejhorším případě také motorista. Myslivci nadávají, že silnice v teplickém okrese nejsou dostatečně zabezpečeny proti přebíhající zvěři.
Podle myslivců doplácí zvěř na rovném úseku silnice na rychlou jízdu vozidel.
K podobné situaci dochází v každém okrese na celé řadě míst.
Policie zaznamenala například střety aut s přebíhající zvěří na frekventovaných silnicích mezi Dubím a Osekem a nebo z Teplic do Bíliny. Zde před lety našlo svou smrt deset prasat najednou. Matka s mladými chtěla přeběhnout silnici, ale narazila do svodidel a následně došlo ke střetu s autem.
Ve specializovaných obchodech na autodoplňky je možno koupit tzv. plašiče zvěře, které mohou riziko střetu snížit. "Už jsem o tom slyšel, ale asi bych si to nekoupil, podle mě to je jen reklamní trik," míní Pavel Farský z Teplic. Jeho kolega, rovněž řidič z povolání, už měl na silnici proti sobě jelena. Naštěstí se mu podařilo včas zareagovat. S autem skončil jen mírně v příkopu, bez větších šrámů.
Někteří motoristé si právě lesní zvěř přebíhající přes cestu vymýšlejí jako příčinu pro dopravní nehodu.
Pokud spatří řidič jeden kus srnčí zvěře přebíhajícího přes vozovku, měl by počítat s tím, že mohou následovat další, a proto by měl vždy snížit rychlost vozidla a to především v noci, i když jednotlivý kus již odchází mimo silnici.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.