Přihlásit

Zatoulaní psi a kočky ohrožují lesní zvěř (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jejich obětí se stávají zejména srny. "Občas nacházíme roztrhané kusy. O zajících, kteří jim padnou za oběť, se mnohdy ani nedovíme, protože jsou příliš malí. Nejčastěji k tomu dochází v zimě, kdy zvířata jsou oslabena. Srnám či zajícům přitom nic neříká velikost psa. Je jim jedno, zda se jedná o vlčáka nebo čoklíka. Pro ně je rozhodující jejich pach, který si podvědomě spojují se svým úhlavním nepřítelem vlkem," uvedl lesní správce Lesů ČR Jablunkov František Lipowski.
Nejlepší přítel člověka v lese má být vždy na vodítku nebo má alespoň mít náhubek. Pes musí být ovladatelný a nesmí se svému pánovi ztratit z dohledu. "Potíž je v tom, že se dnes na psy díváme skoro jako na lidi. Zatímco kdysi, pokud se zatoulali do revíru, šlo s nimi udělat krátký proces, dnes už to není tak jednoduché," uzavřel Lipowski.
Karel Křemen z lesní správy Ostrava nám sdělil, že podmínky, kdo a kdy může zastřelit domácí šelmy, pokud štvou nebo útočí na lesní zvěř, stanovuje zákon o myslivosti. Ten mimo jiné zakazuje střelbu na bližší vzdálenost než 200 metrů od obydleného domu. Zneškodnit lesního škůdce má navíc právo pouze myslivecký hospodář nebo myslivecká stráž. Řadoví myslivci k tomu oprávnění nemají.
"Nemůžeme zastřelit slepeckého psa, ani psy policejní nebo armádní," vypočítává další omezení Křemen a dodává, že jeho majitel nese za svého psa zodpovědnost a myslivecké sdružení má v případě, že mu pes způsobil škodu, právo na náhradu.
Myslivecký hospodář honitby v Oldřichovicích Vladimír Marek nám řekl, že v jejich revíru byl letos zaznamenán zatím jeden případ napadení srny psem. Loni jich však v souboji se psy zahynulo deset. "Velkou pohromou jsou také toulavé kočky, které napadají mladé zajíčky nebo bažanty," přibližuje další ohrožení pro lesní zvěř Marek. Ovšem i v tomto případě podmínky zneškodnění zvířecího agresora určuje zákon o myslivosti.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.