Přihlásit

Myslivci žádají oplocení nové autostrády (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za hazard se životy lidí a zvířat považují myslivci z Ostravska neoplocenou dálnici D 47, zvláště pak úsek mezi Ostravou a Klimkovicemi.
"Dálnice stojí v cestě migrujícím divočákům a srnčí zvěři. Pokud vůz ve stotřiceti kilometrové rychlosti narazí do divočáka, tak bezpochyby zle skončí i posádka vozidla," uvedl předseda ostravského mysliveckého spolku Bedřich Krčmář. Že nemluví do větru, myslivci hned dokládají čísly. Už první den po otevření nového dálničního úseku přišel o život jeden zajíc. "Máme také hlášeny čtyři střety automobilů se srnčí zvěří na dálnici v oblasti OstravyKoblova. A to je jen zlomek střetů, mnohem častěji se o události nedozvíme," dodal Krčmář.
Nedávno při svém tahu los zastavil na okraji Ostravy autobus, k městům se stahují i jeleni. Navíc stále přibývá divočáků. "Nedaleko Bílovce jsme skolili divočáka vážícího přes dva metráky. Kdyby do něj narazil automobil, byla by to pro všechny katastrofa," doplnil hospodář Mysliveckého sdružení Poodří Štěpán Neuwirth a odmítl, že za vysokým počtem zvěře je činnost myslivců. "Pravda je zcela jiná. Jednak se například divočáci stahují z hor do nižších ploch kvůli stále hojnějším polím s řepkou a kukuřicí. Hlavně se ale zvěři kvůli novým silnicím zmenšuje životní prostor," přiblížil Neuwirth. Myslivcům se hlavně nelíbí, že se jich nikdo nezeptal, zda se zvěř v okolí dálnice pohybuje a kudy by měly vést ekomosty. "Zvěři nelze vnutit přechod mimo navyklou trasu. Představy projektantů o tom, že bude přecházet po jimi navržených přechodech, je naivní, tristní, úsměvná," prohlásil Krčmář. Myslivci také ukázali dopis klimkovických myslivců z loňského roku, ve kterém žádali o oplocení. "Bohužel odpověď nepřišla. Případně slýcháváme, že na plot nejsou peníze."
Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martina Vápeníková řekla, že o požadavku myslivců slyší poprvé. "Zpětně jsme procházeli všechny připomínky ke stavbě. Při řešení projektové dokumentace EIA a územního rozhodnutí nic takového nepadlo. Všechny ostatní připomínky mysliveckých sdružení jsme do projektu zakomponovali a realizují se," řekla ČTK s tím, že myslivci například na řadě míst požadovali migrační nadchody či podchody a výsadbu nových lesíků a remízků. Takovou argumentaci ale myslivci odmítají. "Jednali jsme v nějakém přípravném řízení, ale pak z toho nebyl ani vyhotoven zápis," prohlásil předseda Krčmář.

Zvěři se kvůli novým silnicím zmenšuje životní prostor Štěpán Neuwirth, hospodář MS Poodří


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.