Přihlásit

České lesy, zvěřina a lovecká chata - skvělá kombinace (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do míst, kde příroda má své osobité kouzlo a kde se vyplatí opatrně a potichu našlapovat. Za odměnu můžete pozorovat lesní zvěř, stáda muflonů a daňků v jejich přirozeném prostředí.
Přijali jsme totiž pozvání od pana Ing. Jana Zasadila do Staré Obory, která se nachází na levém břehu Vltavy v blízkosti zámku Hluboká, k pozorování zvěře v jejím přirozeném prostředí a nakonec se vydáme do Lovecké chaty Parkhotelu, kde ochutnáme skvělou zvěřinovou pochoutku. Možná se ptáte proč jsem Vás dnes pozval do obory?
Odpověď je jasná. Na podzim loňského roku jsem právě ve Staré Schwarzenberské oboře prožil příjemný okamžik svatební veselice, a proto se musím podělit o něco málo informací o tomto jedinečném místě.
Ve staré chatě lze prožít skvělou firemní, svatební, nebo rodinnou oslavu, o které se budete ještě dlouho vyprávět. Prostředí jihočeských lesů se výtečně hodí pro obchodní jednání. Kouzlo panenské přírody dokáže s lidmi dělat opravdové divy. Pohled zpátky Ani jsem netušil, jak bohatou historii tato obora má a kolik zajímavostí skrývá. Představte si, že první zmínky o ní sahají až do roku 1535. Ovšem tehdy byla daleko menší a proháněli se tu pouze srnky a zajíci. V roce 1720 tu byl uloven poslední vlk, což mělo za následek přemnožení zvěře a mnoho škod na lesních porostech a zemědělských pozemcích, a proto se roku 1766 započalo se stavbou rozsáhlé obory. V oboře se však objevila i dosti exotická zvířata, za což mohou rozmary pánů Schwarzenberků. A tak si z dalekých krajin nechali dovézt pštrosy, antilopy nebo klokany. Mimochodem klokani tu byli až do roku 1937 a antilopy se tu proháněly ještě za druhé světové války.
V této oboře si svou loveckou vášeň "ukojil" nejeden státník. Asi nejzajímavějším hostem byl ruský car Alexandr I., který dvakrát navštívil Schwarzenberky (1805 a 1815), a 18.10. 1815 se zde zúčastnil vodní honby, kdy v rybníku Wasserjagd lovil černou zvěř. Ale pojďme si prozradit další, tentokrát technickou zajímavost. Schwarzenberkové vlastnili honitby i na Boubíně a tam přistoupili kolem roku 1900 k vytvoření obory. Její součástí se stal také lovecký zámeček, jež pro vzácné hosty nechal kníže Adolf vybudovat již v roce 1902. V roce 1905 byla postavena dřevěná kaple, zasvěcená Sv. Hubertovi - patronu myslivců, ve které byly před zahájením lovu slouženy mše svaté. Lovecký zámeček ožíval každoročně především na podzim v době jelení říje. Po zestátnění Boubína přemístili Schwarzenberkové v roce 1931, dle tehdejší úmluvy, lovecký zámeček a kapli sv. Huberta na své statky právě v Hluboké nad Vltavou. Do posledního prkénka rozebranou a opět složenou stavbu tak můžete obdivovat zde ve Staré oboře. Uvnitř pak na vás čeká velmi rozsáhlá a vzácná sbírka trofejí. Umímsi představit, jak příjemná zde může být svatební hostina, oslava narozenin či obchodní jednání.
Lovů beze zbraní jsme si užili a je na čase přijmout pozvání na zvěřinovou inspiraci. Dávno pryč jsou doby, kdy byla zvěřina nedostupná. Dnes už nemusíte pytlačit, podle slov pana Ing. Zasadila stačí dojít do specializované prodejny nebo zavolat na lesní správu v Hluboké nad Vltavou a můžete si pochutnat na čerstvé zvěřině srnčí, daňčí, jelení, mufloní nebo z divočáka. A pokud byste chtěli ochutnat zvěřinu z rukou odborníků, tak neváhejte a navštivte znovu otevřenou proslulou Loveckou chatu v Hluboké nad Vltavou. Parkhotel a Lovecká chata Hluboká nad Vltavou
Stylová restaurace Lovecká chata osloví nabídkou tradiční české kuchyně rybích a zvěřinových specialit. Pokrmy lahodí nejen chuti, ale i oku. Kam jinam než do originální Lovecké chaty bychom se měli vydat na ochutnání skvělé zvěřiny? Netradiční servis, vynikající kuchyně, příjemná obsluha, atmosféra krbu a romantického výhledu na Munický rybník, to vše přispěje k strávení příjemných chvil v této stylové restauraci s atraktivním interiérem inspirovaným myslivostí. Milovníky vín potěší vinotéka s nabídkou z celého světa. Salonek v horním patře s vlastním zázemím je vhodný pro uspořádání menších rodinných i firemních akcí. V příjemném interiéru lze vychutnat takové dobroty jakými jsou např. Domácí srnčí svíčková, Kančí hřbet paní lesníkové, Kotlík zvěřinového guláše nebo jedinečné Dančí ragů. Jak jsem se mohl přesvědčit, kvalita místních kuchařů je vysoká. Věřím, že si zde zcela jistě dokážete na hlubocké zvěřině pochutnat a ve spolupráci s Deníkem Vám tento týden nabízíme zajímavou slevu na vybraný pokrm z široké nabídky. Od kuchaře jsem dostal zajímavý a chutný recept na grilovaná kachní prsíčka. Prostě lahoda. Lovecká chata nabízí jedinečný interiér, kde kombinace dřeva, přírodních materiálů a skla umocňuje příjemný zážitek ze strávených chvil. Zkuste se o tom přesvědčit.
Pro milovníky pokrmů ze zvěřiny jsem se dnes pokusil představit zajímavý prostor pro pořádání slavnostních akcí, jakým je Stará obora a známou Loveckou chatu v Hluboké nad Vltavou, kde lze vychutnat výtečně připravené speciality z mnoha druhů zvěřiny. Jsem přesvědčen, že v obou případech budete spokojeni a prožijete příjemné chvilky.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.