Přihlásit

Řepka? To je žlutý mor na srnky, říkají myslivci

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pardubice, Praha - Pokud hledáte kritiky rozmachu pěstování řepky v Česku, zkuste zajít do nejbližší hájovny.

Právě myslivci patří k největším odpůrcům žlutých polí. Podle nich totiž kvůli řepce strádají hlavně srnky. Luděk Králíček z ústředí Českomoravské myslivecké jednoty říká řepce dokonce žlutý mor. „Zvěř, která se hodně nají řepky, pro běžného člověka působí dojmem, že je zfetovaná. Bezhlavě pak vniká na různé komunikace a může způsobit vážné dopravní nehody,” uvedl Králíček.

Podle řady myslivců už není situace tak špatná jako v minulosti. „Dříve se pěstovala hlavně odrůda řepky dvojnulka, která zvěř nadýmá a kvůli které ztrácely srnky orientaci. Naštěstí od této odrůdy zemědělci upouštějí, a i proto už nedochází k úhynům zvířat ve velkém jako dřív,” řekl Josef Kurča, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Pardubicích. Podle něj nyní kvůli řepce může uhynout nanejvýš slabší nemocný kus. Králíček se domnívá, že by bylo dobré, aby se myslivci se zemědělci dohodli na vzniku jakéhosi ochranného pásma. Uprostřed lánů řepky by nabídli zvěři atraktivnější krmivo – vojtěšku nebo oves.

Řepka vadí myslivcům i kvůli tomu, že patří k chemicky nejvíce ošetřovaným plodinám a postřiky ničí okolní přírodu. Podle zemědělců jim však myslivci nemají co vyčítat. „Zvěř nám zas okusuje pole, hlavně přes zimu,” dodal Jiří Teplý z liberecké agrární komory.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.