Přihlásit

V Česku je ohrožen každý třetí savec (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Česku je nyní ohrožena vyhynutím třetina savců, přes polovinu hnízdících ptáků a šedesát procent druhů rostlin.

Tzv. červené seznamy, které mapují situaci, obsahují stovky záznamů. Nechybějí mezi nimi sysel obecný, perlorodka říční anebo hořec jarní.

Úbytek biologické rozmanitosti neboli biodiverzity sledují odborníci desítky let. Na červené seznamy se dostávají i kdysi běžné druhy. Ze savců jsou to například vydra říční, rys ostrovid, vlk obecný, medvěd hnědý nebo plch lesní. Ke kriticky ohroženým patří ale také motýli, například kdysi běžný otakárek fenyklový nebo hnědásek chrastavcový.

„Podobné je to se syslem. Ještě začátkem padesátých let byl postrachem zemědělců, nyní přežívá na posledních 34 lokalitách,” shrnuje Michael Hošek, náměstek sekce dokumentace přírody a krajiny Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Jako další příklad kdysi hojného a nyní vážně ohroženého druhu v ČR jmenoval perlorodku. „Živoří jen na několika místech horních toků řek v jižních Čechách,” dodal Hošek.

U vybraných kriticky ohrožených druhů běží v ČR záchranné programy, vedle sysla a perlorodky jde také třeba o hořec jarní či matiznu bahenní.

Ani pečlivá ochrana ale nemusí druh zachránit. U řady z nich jsou totiž porušené základy přirozeného chování.

Třeba sysli běžně migrují, čímž se mísí geny. České lokality jejich výskytu jsou ale od sebe vzdálené desítky kilometrů a jednotlivé populace nemají šanci se potkat. To vede ke zhoršování syslího genofondu u nás.

Statistická ročenka životního prostředí České republiky 2007 u nás zaznamenala více než 2550 druhů původních vyš-ších rostlin, 2400 druhů nižších rostlin, 50 000 druhů bezobratlých a asi 395 druhů obratlovců.

Jejich životy ohrožuje většinou člověk a jeho činnost – hospodaření v lesích, průmyslová výroba, doprava, výstavba nových bytů a podobně.

Na vině je i šíření nepůvodních agresivních druhů. Loni vydaná kniha Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky celkem čítá téměř 500 položek. Myslivci si v posledních letech stěžují na psíka mývalovitého přicházejícího z východní Asie, který hubí drobnou lesní zvěř. Vodohospodáře zase trápí norek americký doslova vyjídající potoky.

Přírodovědci výskyt vybraných ohrožených druhů pravidelně monitorují. Data pak využijí k aktualizaci odborných atlasů nebo předají pro zpracování hodnoticích zpráv o stavu populací evropsky významných druhů i jejich stanovišť Evropské komisi.

AOPK ČR také realizuje v letošním roce a v letech následujících projekt Mapování výskytu obojživelníků a plazů v ČR. Zapojit se do něj mohou v případě zájmu i laici.

***

Ohrožené druhy v ČR

Vyšší rostliny 60 %
Hnízdící ptáci 52 %
Plazi          50 %
Obojživelníci  43 %
Ryby           43 %
Mechorosty     43 %

Savci          34 %

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.